Norwegians trafiksiffror kraftigt påverkade av COVID-19

Norwegian 737-800 Foto: Jørgen Syversen

Norwegians trafiksiffror för december är kraftigt påverkade av lägre efterfrågan till följd av reserestriktioner i Europa. Bokningarna för jul och nyår var dock positiva.

I december flög 129 664 kunder med Norwegian, 94 procent färre än samma månad förra året. Både den totala kapaciteten och passagerartrafiken minskade med 98 procent. Kabinfaktorn var på 52,3 procent, en minskning med 31 procentenheter.

– Pandemin fortsätter att ha en starkt negativ inverkan på vår verksamhet, något den har haft ända sedan hela Norge stängde ned i mars förra året. Norwegian var på väg mot ett positivt resultat för 2020 men kastades istället ut i den tuffaste striden någonsin och 2020 har varit ett mycket krävande år. Även om efterfrågan var låg i december var bokningarna för jul och nyår positiva och vi har anpassat produktionen till rådande situation. Nu gör vi allt vi kan för att Norwegian ska ta sig igenom den här krisen som ett starkare och mer konkurrenskraftigt bolag med en ny finansiell struktur, en storleksanpassad flotta och ett förbättrat utbud till kunderna, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

– Det stöd som vi har fått från kunder, medarbetare och andra under året har varit enormt. Vårt viktigaste jobb är att knyta samman människor på ett säkert sätt och nu längtar alla efter att träffas igen. Att vaccinationer nu genomförs med full kraft är goda nyheter både för luftfarten och för reslystna. Det här året ser vi fram emot att fortsätta bidra till att knyta samman folk, bidra till ekonomisk tillväxt och göra det möjligt att flyga på en marknad med sund konkurrens. 2020 har varit ett besvärligt år men vi kämpar vidare och ger oss inte, avslutar Schram.

I genomsnitt hade Norwegian nio flygplan i drift i december, huvudsakligen på norska inrikeslinjer. Totalt genomförde Norwegian 95,6 procent av de planlagda flygningarna i november och punktligheten var på 88,5 procent.