Så blev 2020 på Øresundsbron

Kraftigt minskad trafik över Øresundsbron. Foto: Allan Toft/Øresundsbron

Tjugoårsjubileum, energisnålare brobelysning, stark godstrafik, underhållsarbeten och lyckat målningsarbete – men också en kraftigt reducerad totaltrafik i coronapandemins spår. Øresundsbro Konsortiet blickar tillbaka på 2020 och framåt.

Årets första tio veckor var trafiken i nivå med 2019. Men sedan slog coronapandemin till, vilket också påverkat brotrafiken kraftigt. Till och med julveckan gjordes cirka 4,6 miljoner passager, vilket är ett fall på cirka 38 procent jämfört med samma period 2019. Störst nedgång visas i fritids-, buss- och företagstrafiken. Pendlingen minskade med 25 procent. Godstrafiken har däremot rullat över bron på nästan samma nivå som i fjol.

– Många fritidskunder stannar hemma och följer rekommendationer och inreseregler, och pendlare arbetar hemifrån i större utsträckning. Samtidigt är det 4,6 miljoner passager som gjorts, vilket visar att bron behövs för fraktfirmor och människor med liv och jobb på två sidor av sundet, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

– Vaccineringen mot covid-19 är igång och med stor optimism går vi in i 2021, för att reparera det som skadats i regionen och tillsammans bygga fler broar inom näringslivet, turismen, arbetsmarknaden och kulturvärlden.