Volvo och Daimler tecknar avtal för nytt bränslecellsföretag

Volvos gasdrivna lastbil FH LNG. Foto: Volvo

Volvokoncernen och Daimler Truck har undertecknat bindande avtal för ett samriskbolag för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för användning i tunga lastbilar som huvudfokus, men också för andra applikationer. Volvokoncernen förvärvar 50 procent av andelarna i Daimler Truck Fuel Cell för cirka cirka 6,5 miljarder kronor på skuldfri basis. Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2021.

– Vi på Daimler Truck och vår avsedda partner, Volvokoncernen, anser att den vätgasbaserade bränslecellen är en viktig teknik för att möjliggöra koldioxidneutrala transporter i framtiden, säger Martin Daum, vd för Daimler Truck AG och koncernledningsmedlem i Daimler.

Samriskbolaget kommer att dra nytta av den expertis och omfattande erfarenhet från flera decenniers utvecklingsarbete kring bränslecellsteknik Daimler redan har bakom sig.

- I framtiden kommer världen att drivas av en kombination av batterielektriska och bränslecellselektriska fordon, tillsammans med andra förnybara bränslen i viss utsträckning, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Tillsammans har Volvokoncernen och Daimler Truck lång erfarenhet inom teknikutveckling, industrialisering och storskalig fordonsproduktion. Det framtida samriskbolaget kommer att kunna dra nytta av detta från början, vilket är en unik position för ett nystartat företag.