Dansk pilotanläggning omvandlar biogas till hållbart bränsle

Tankbilarna kommer att köra ut till bensinstationerna med metanol, och när de återvänder till raffinaderiet tar de med sig den råa metanolen från biogasanläggningarna. Foto: Lemvig Biogas

Danska Lemvig Biogas hjälper forskare från tekniska universitetet DTU att testa möjligheterna att konvertera biogas till metanol.

Under perioden 2022-2023 kommer Lemvig Biogas att bedriva en pilotanläggning där den kommer att omvandla biogas till metanol som kan användas inom transportsektorn, skriver Dagbladet Holstebro-Struer .

Danska DTU, står bakom projektet. Forskarna fokuserar på att utveckla en containermodul som gör det möjligt att producera rå metanol vid landets biogasanläggning, som därefter kan förfinas till önskad kvalitet.

- Om man använder det över hela landet kommer det att innebära god drivekonomi. Tankbilar kör ut till bensinstationerna med metanol, och när de återvänder till raffinaderiet tar de den råa metanolen från biogasanläggningarna, säger Jørgen Kamp, biolog på Lemvig Biogas , till tidningen.

Metanol nämns av många som ett möjligt alternativ till diesel, eftersom den enda restprodukten är vatten. Tidigare i 2020 publicerade CleantechWatch en artikel om sjöfartsbranschen, där dieselmotortillverkaren Man Energy Solutions rapporterade om stor efterfrågan på motorer som kan bränna alternativa bränslen.

- Metanol är ett bra alternativ till diesel när det gäller bränslepriset. Samtidigt är det möjligt att få metanol var som helst i världen, och det är lätt att transportera, sade Klaus Petersen från MAN Energy Solutions.