Slopade reserestriktioner välkomnas i Bussbranschen

Beställningstrafik med buss har idag en verksamhet nära noll. Foto: Transportföretagen

Beskedet från regeringen om att tidigare reserestriktioner slopas innebär att bussresandet nu kan komma igång på ett ansvarsfullt sätt.

– För alla som reser med bokad biljett med buss, såsom i expressbuss eller turistbuss, innebär det att utbudet av turer och resor ökar, då företagen nu kan ta upp trafik som inte körts mot bakgrund myndigheternas tidigare reseavrådan. För alla bussresenärer i den ordinarie kollektivtrafiken är det viktigt att följa de riktlinjer som ges av våra regionala myndigheter och länstrafikbolag, framförallt om att endast friska och symptomfria personer ska resa, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, ett bransch- och arbetsgivarförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

Bussbranschen var en av de branscher som först märkte av Corona pandemin i Sverige. Myndigheternas rekommendationer om minskat resande har påverkat landets bussföretag. Turist- och beställningstrafik med buss har idag en verksamhet nära noll, likaså den kommersiella linjetrafiken såsom expressbussar och flygbussar.

För den upphandlade busstrafiken har regionala beslut och ambitioner om att upprätthålla en hög tillgänglighet och ett säkert resande utan trängsel i kollektivtrafiken inneburit att en stor del av verksamheten rullat på. Samtidigt har det faktum att färre rest och löst biljett påverkat även bussföretagen i den regionala och lokala busstrafiken negativt.

– För våra medlemsföretag gäller det nu att möta den förväntade ökningen av resenärer i busstrafiken, såväl från de som vill resa i en turistbuss, med en långlinjebuss eller med den dagliga bussen till arbetet. Det handlar om att planera för trygga och säkra resor för alla ombord på bussen, säger Anna Grönlund.