Litiumbatterier och aluminiumchassi framgångsfaktorer för eldrivna arbetsfordon

E-tron i Tumba leveranser av eldrivna arbetsfordon på löpande band. Foto: E-tron

Trots en pressad transportbransch tar elfordonsleverantören E-tron i Tumba leveranser av eldrivna arbetsfordon på löpande band.

– Vi har snarare fått en ökande efterfrågan på våra fordon tiderna till trots. Oavsett Corona så har framförallt kommunala verksamheter fortfarande en deadline att jobba mot när fordonsparkerna ska vara fossilfria. Det tillsammans med med att vi nu också går mot sommar där parkarbetena sätter igång på allvar gör att efterfrågan på eldrivna arbetsfordon ökar. Vi har också arbetat hårt de senaste åren med att besöka kunder och visa upp våra fordon, säger Andreas Magnusson som är marknadschef på E-tron.

E-tron har med sitt egenutvecklade fordonsmärke Pro Litium lagt allt krut på att fordonet ska hålla marknadens högsta kvalitet. Istället för stålchassin så byggs Pro Litium på ett chassi helt i aluminium och rostfritt stål. Fordonen har 14-tumshjul och standardiserade fordonskomponenter.

– Vi satsade från start på att endast köra med Litiumbatterier istället för blybatterier. Idag har det blivit ett standardkrav i de flesta upphandlingar. På grund av att vi tidigt valde att köra på hög kvalitet så blir tillverkningskostnaderna hanterbara. För att kunna erbjuda våra fordon till samma pris som konkurrenternas så fick vi välja bort att jobba med återförsäljare. Det har medfört att vi också får snabbare feedback utan filter från fordonsägarna vilket är jätteviktigt för den vidare utvecklingen, säger Andreas.

Förutom fordonsförsäljning arbetar E-tron med rikstäckande service och reparationer åt bland annat PostNord och flertalet stora bostadsbolag.