Stora rekryteringsbehov i motorbranschen

2 100 tekniker och nära 800 mekaniker behöver anställas de närmaste tre åren. Foto: Transportföretagen

Under den kommande treårsperioden behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen och konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal. Det visar Transportföretagens nya rapport "Tempen på motorbranschen". Enligt rapporten anser 6 av 10 av de företag som har ett anställningsbehov att det har varit svårt att rekrytera och personalbristen kan komma att få samhällsekonomiska konsekvenser. Störst efterfrågan är det på tekniker och mekaniker – 2 100 tekniker och nära 800 mekaniker behöver anställas de närmaste tre åren.

– Ska motorbranschen liksom hela transportnäringen växa hållbart, behöver kompetensförsörjningen vara tillförlitlig. Det är avgörande att företagen kan anställa personal och personer med rätt kompetens och utbildning, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Samtidigt visar rapporten att andelen kvinnor i motorbranschen ökar med nära 15 procent sedan 2018. Totalt är 8 procent av de anställda i de undersökta yrkena kvinnor.

– Motorbranschen har under senare år moderniserats och genomgått en förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Marcus Dahlsten.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.

– För att branschen ska kunna växa och utvecklas behövs politiska satsningar som stärker rekryteringsmöjligheterna, som fler utbildningsplatser och integrerad körkortsutbildning, avslutar Marcus Dahlsten.