Widrikssons tar transporterna för åtta Stockholmskommuner

Ska hantera samordnad varudistribution för åtta Stockholmskommuner. Foto: Widrikssons

Widrikssons Åkeri har efter upphandling blivit tilldelade uppdraget att hantera samordnad varudistribution för åtta Stockholmskommuner. Det är Sveriges största samordning av kommunala varuleveranser. Avtalet är värt drygt 17 miljoner kronor per år och löper i fyra år med möjlighet till förlängning ytterligare fyra år.

Den samordnade varudistributionen innebär mer gods i färre bilar. Widrikssons har haft uppdraget sedan 2014 och samordningen har tack vare minutiös planering av logistiken och förnybara drivmedel visat sig ge en stor miljönytta med en minskning av CO2-utsläppen på hela 70 procent.

Uppdraget är att ta emot, sortera om och leverera gods till beställande enheter med för kommunerna kostnadseffektiva transportlösningar och logistikflöden. Syftet med samordning av olika varuflöden är att minimera antalet transporter till, från och mellan verksamheter, minska utsläppen och öka trafiksäkerheten.

– Det är ett mycket komplext flöde av varor som kommer in, omlastas och går ut. Det är en sofistikerad setup av hela flödet, vilket krävs för att få ut nyttorna. Vi gillar denna typ av komplexa uppdrag som kräver lite extra, både när det gäller logistik och miljötänkande i framkant, säger Johan Nyblom, vd på Widrikssons Åkeri.

– Södertörnskommunernas övergripande mål med uppdraget är att tillsammans med Widrikssons kontinuerligt utveckla en optimerad samordning av varutransporterna till kommunernas verksamheter. Detta ger vinster för både miljö, ekonomi och trafiksäkerhet. Och samtidigt smidigare för beställarna. Widrikssons vann även tidigare upphandling och har visat att de klarar att möta Södertörnskommunernas högt ställda krav, säger Olof Bohlin, Uppdragsansvarig, Upphandling Södertörn.