Ska reducera godstransporter i Göteborg city med 40 procent

90 procent av trafiken i Göteborg står för bara en tredjedel av godset. Arkivbild

Godstransporter till städer bidrar till utmaningar i form av trafikstockningar och sämre miljö i innerstäderna men är också en förutsättning för en attraktiv stad. RISE deltar nu i ett spännande samarbete som leds av Volvokoncernen där industri, forskning och samhälle ska utveckla och testa ett system-av-system i Göteborg. Målet är att reducera antalet godstransporter till innerstaden med minst 40 procent.

Bakgrunden till samarbetet är en studie som visar på att en stor andel lastbilar som levererar in till citykärnan inte lastar fullt, ungefär 90 procent av trafiken står för bara en tredjedel av godset. Nu ska Volvokoncernen tillsammans med IVL, RISE, Trafikkontoret i Göteborg, Nordstans Samfällighet, GLC, Best Transport, DHL, Velove, Pling Transport och Trafikverket i ett treårigt forskningsprojekt utveckla och implementera en digital tjänst för att lösa problemet.

– Vi ser de stora utmaningarna vi står inför och behovet av att göra någonting annorlunda för att förändra urban logistik, säger Cecilia Haraldsson från Volvo Group Connected Solutions Innovation Lab som är projektledare.

– Digitalisering är en central byggsten i att hantera stora samhällutmaningar. Teknik är viktigt, men också det faktum att många parter med olika utgångspunkter och krav måste samspela. Därför är det viktigt att bygga kunskap om hur sådana komplexa system av system kan beskrivas på ett tydligt sätt för alla parter, säger Magnus Andersson från RISE.

Parterna i forskningsprojektet antar nu utmaningen och ska ta fram en lösning för att förbättra miljö och trafiksituationen i städer.

Systemet-av-system för urbana transporter är komplext och har många aktörer och många olika system som inte är byggda för att samverka.

– Det unika med tjänsten är att vi skapar ett system med ett dynamiskt beslutsfattande om konsolidering och omlastning i hubbar baserat på en komplex mängd data. Detta är ett helt nytt sätt att tänka och arbeta för branschen och det kommer inte av sig själv, säger Cecilia Haraldsson från Volvo Group Connected Solutions Innovation Lab

Parterna i samarbetet vill förbättra stadens tillgänglighet. Med mer effektiva transporter minskar miljöpåverkan och trafikstockningar. På köpet kommer också logistikkostnaderna att minska och leveranser till stadens centrum säkras.