Försäljningsras för begagnade bilar

Lägre utbud av begagnade bilar. Arkivbild

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Totalt såldes 334 726 begagnade bilar mellan april och juni 2019. Det är en minskning med 21 884 bilar jämfört med samma period året innan. Däremot ökade exporten med 10 procent jämfört med i fjol. Totalt exporterades 28 205 bilar under andra kvartalet 2019. Försäljningen av begagnade bilar har minskat i samtliga län. Största fallet under andra kvartalet syns i Kronoberg (-10,2%) följt av Uppsala (-9,1%) och Södermanland (-9,0%). Minsta försäljningstappet skedde i Blekinge län (-2,3%). Västra Götaland är fortsatt det län där det säljs flest begagnade bilar.

Samtidigt fortsätter bilhandlarnas lager av begagnade bilar att minska. Under andra kvartalet var minskningen i snitt drygt 41 000 bilar eller cirka 11 procent. Under juli, första månaden i det tredje kvartalet, minskade lagren av begagnade bilar hos bilhandeln med 8,65 procent jämfört med samma månad förra året.

– Det allt lägre utbudet av begagnade bilar har haft en negativ inverkan på försäljningen samtidigt som vi ser att priserna ökat med 10 procent hittills i år. Vi ser framförallt två orsaker bakom den här utvecklingen. För det första har den svaga kronkursen gjort att exporten ökat. För det andra har vi Bonus Malus som infördes i juli 2018 och medförde att färre valt att byta in sin leasingbil mot en ny, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Under andra kvartalet fortsatte dieselbilarna att tappa på begagnatmarknaden (-10,8%) medan bensindrivna bilar fått ett lyft (+10,6%). Trots fallet var 54,7 procent av alla sålda bilar en dieselbil under perioden. Elbilar ökade samtidigt med 138,5 procent men uppgången sker från relativt låga nivåer. Bara 0,7 procent av den totala försäljningen var elbilar.

– Vi ser ett ökat utbud av bensinbilar från privatleasing som kommer ut på andrahandsmarknaden. Det gör att andelen begagnade dieselbilar minskar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.