Årets Lyft tilldelat Skånemejerier

Skånemejeriers senaste satsning på transport och miljö är bilar som körs på flytande fordonsgas. Foto: Skånemejerier

Skånemejerier har tagit hem årets Lyft 2013, ett pris som delas ut av Godstransportrådet i Skåne & Blekinge. De får priset som erkännande för deras strävan om en ökad trafiksäkerhet och bättre miljö i samband med företagets transporter.

Motiveringen löd: ”Hög trafiksäkerhet och minsta möjliga påverkan på miljö, människa och natur är nyckelord i Skånemejeriers transportpolicy. Ett under många år konsekvent bedrivet utvecklingsarbete har de senaste åren kulminerat i en satsning på gasdrivna lastbilar. Kostnaden för nödvändiga investeringar i gasdrivna fordon och eget tankställe för gas har delvis kompenserats av Heavy Eco Driving. Omställningen till denna långsiktigt hållbara transportlösning har skett med bibehållen konkurrenskraft och har lett till en väsentlig minskning av koldioxidutsläppen.”

22 av företagets 54 lastbilar körs idag på fordonsgas och fram till 2020 har Skånemejerier som mål att minska transporternas koldioxidutsläpp med 30 procent.

– Genom vår satsning på fordonsgasdrivna lastbilar har vi under 2012 kunnat minska utsläppen med nästan 25 procent i jämförelse med om samtliga lastbilar distribuerat våra produkter i Skåne med dieselbilar, säger Börje Olofsson, transportansvarig på Skånemejerier, i ett pressmeddelande.