Kommuner möts upp om samdistribution

Foto: Ystad kommun

Den 11-12 november samlas en lång rad svenska kommuner för att ta del av det senaste inom området samordnad varudistribution. Det är Ystads, Tomelilla och Simrishamns kommuner som tillsammans med olika experter presenterar sitt nyligen sjösatta koncept för att samordna distributionen av varor i kommunerna.  Deltagarna representerar 67 kommuner eller en tredjedel av Sveriges befolkning.

 -  Det här konceptet är resultatet av tre års forsknings- och utvecklingsarbete tillsammans med en rad olika aktörer.  Och konceptet tror vi behövs eftersom de flesta kommunerna i Sverige saknar kompetens inom godstransporter, säger Olof Moen, logistiker och författare.

Resultatet är en ny affärsmodell som integrerar samordnad varudistribution med e-handel och ruttoptimering av den egna varudistributionen. Utgångspunkten har varit kommunens eget behov, där den tar kontrollen över transportplaneringen, schemaläggningen av personal samt uppföljning av kommunens varuleveranser.

Många kommuner har under det gångna året hört av sig och ställt många frågor om projektet och konceptet. Det har varit specifika frågor om exempelvis upphandling, kostnader och miljö. För att ge intresserade kommuner en bättre helhetsbild arrangerar Ystads, Tomelilla och Simrishamns kommuner tillsammans med olika experter en tvådagars utbildningskonferens den 11-12 november i Ystad.

-  Vi har visat att det går att tillämpa denna unika affärsmodell för samdistribution. Sedan den 1 oktober är konceptet sjösatt. Så vi har unika kunskaper om både upplägget och det praktiska, säger Tina Persson, projektledare för Samordnad varudistribution.

Konferensen hålls på Ystad Saltsjöbad 11-12 november (kl. 13.00 dag 1 till ca kl. 16.00 dag 2). Arrangörer är Ystads, Simrishamns och Tomelilla kommuner tillsammans med Ystad Saltsjöbad, Trafikverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Miljöstyrningsrådet och LRF. Till seminariet kommer över 100 personer (beslutsfattare och tjänstemän) från 35 svenska kommuner samt från Region Skåne, Energimyndigheten i Småland och Oslo kommun. 8 kommuner företräder kommunkluster som samverkar och tillsammans representerar de totalt 67 kommuner eller cirka en tredjedel (3,5 miljoner) av Sveriges 9,5 miljoner invånare.