Tyska företag uppmanas att investera i norra Sverige

Fartyg på väg till Luleå Hamn. Foto: Luleå Kommun

Den aktuella blomstrande malmbrytningen har lett till en stark utbyggnad av hamnarna i norra Sverige.  Det öppnar enligt tysk-svenska Handelskammaren fördelaktiga affärsmöjligheter för tyska gruvteknikföretag och för konstruktörer inom anläggningsbranschen. På sin hemsida uppmanar Handelskammaren därför tyska företag att investera i norra Sverige. Enligt senaste uppgifter från Handelskammaren har flera tongivande tyska företag redan anmält intresse.

Även de sydligare svenska Östersjöhamnarna investerar i utvidgad hantering och ölad lagringskapacitet med anledning av den expanderande järnmalmbrytningen och på grund av planerad ny infrastruktur för vägtransporter. Det kommer också att behövas nya enfamiljshus och lägenheter. Många invånare i regionen tvingas flytta på grund av rasrisk när gruvorna utvidgas under jorden i olika riktningar.

Utöver utbyggnad av hamnar krävs ett antal ytterligare investeringar särskilt i ifråga om väg- och järnvägförbindelser till lastningsterminaler. Därför vill den svenska regeringen investera motsvarande cirka 400 miljoner euro i Norrbotten mellan åren 2013 att 2017.

Källa: Tysk-svenska Handelskammaren