Tillsyn om varuleveranser

De som levererar eller tar emot varor vid restauranger och butiker råkar lätt ut för olyckor och förslitningsskador. Nu startar Arbetsmiljöverket en tillsyn i mellersta Sverige för att försöka minska den besvärliga hanteringen.

Många varuleveranser till butiker, restauranger och andra mindre arbetsplatser är besvärliga. Trottoarkanter, trösklar, trappor, snövallar och andra hinder gör det svårare att parkera bilen, lasta av och rulla in varorna dit de ska.

De som arbetar med att leverera varor, som chaufförer, och de som tar emot varor, vanligen anställda i exempelvis butiker och restauranger, löper därmed risk för att råka ut för olyckor eller att få belastningsskador.

– Målet är att minska den tunga hanteringen. Så långt som möjligt ska man exempelvis kunna rulla varorna, säger Anneli Lundh, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

– Med vår insats vill vi få igång arbetsgivarnas förebyggande arbete, för att på sikt kunna minska olyckor och belastningsproblem.

För att förbättra situationen påbörjar Arbetsmiljöverket i juni inspektioner av varuleveranser i Mellansverige samt på Gotland.  Sammanlagt görs cirka 150 besök på arbetsplatser med start i juni. Främst kommer restauranger och butiker inspekteras, men även skolor och daghem kommer att kontrolleras. Tillsynen kommer att fortsätta även under 2014.  Det finns ingen specifik statistik på olyckor som sker vid varuleverenser, men en stor del återfinns inom branschen vägtransport och godstrafik, där ca 800 arbetsolyckor med sjukfrånvaro anmäls årligen. Branschen ligger på det dubbla antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro jämfört med genomsnittet för samtliga branscher. När det gäller sjukdom domineras av belastningsorsaker på grund av tunga lyft. När det gäller olyckor är de vanligaste fallolyckor på grund av halt underlag och olyckor med fordon.