Är containern det optimala transportmedlet?

Containrar i hamnen Port Elizabeth i New York. Foto: Wikimedia Commons

Sedan 1996 har antalet containerfartyg i världen och hela den globala containermarknaden fördubblats, vilket är tre gånger snabbare än tillväxten för den globala ekonomin. Uppgifterna kommer från sajten ”RFID in Blick” som frågar sig om containern är den optimala miljön för RFID-chips.

Eftersom containrar levereras i stort antal och alla vid ett och samma tillfälle måste man tydligt kunna identifiera och spåra dem, vilket är just vad RFID-tekniken är bra på.  

Enligt ”RFID in Blick” finns det en god anledning till att containermarknaden haft ett sådant uppsving: att transportera konsumentvaror och bulklast i containrar minskar kostnaderna och snabbar på internationella transporter.

Men alla containrar används inte för att transportera gods. Man kan även bo i containrar och efterfrågan på ”bostadscontainrar” ökar markant i Europa. En annan typ av container som uppvisar ökad efterfrågan är kylcontainrar, som används för att transportera frukt och grönsaker då de stödjer den naturliga mognadsprocessen för dessa livsmedel under transport och lagring.