Egypten bygger ny parallell kanal i Suez

Fraktbåt på Suezkanalen. Foto: Daniel Csörföly

Egyptens President Abdel Fattah al-Sisi tillkännagav nyligen att Egypten har inlett ett ambitiöst projekt på 4 miljarder dollar, för att skapa en ny Suezkanal bredvid den ursprungliga kanalen.

Den nya kanalen ska minska trängsel och väntetider genom att möjliggöra fartygstrafik parallellt med den befintliga farleden, enligt tidningen MarineLog.

Enligt rapporter i media kan den nya kanalen bli upp till 72 kilometer lång. President el-Sisi har dock sagt att de parallella ”omkörningskanalerna” kanske måste förkortas till 35 km på grund av egyptiska säkerhetsbestämmelser.

Chefen för Suezkanalens administration, Adrian Memish betonade nyligen vid en presskonferens, att byggandet av den nya kanalen kräver 35 kilometer schaktning på torra land och 37 kilometer "utvidgning och muddring”.

Den nya kanalen kommer att öka farledens absorptionsförmåga till 97 passerande fartyg per dag, jämfört med aktuella 49. Därmed slipper fler fartyg att ta omvägen runt Afrikas sydligaste udde.

Den parallella kanalen skulle, när den är färdig, öka Suezkanalens intäkter med 260 procent, från de nuvarande årliga intäkterna på 5 miljarder dollar.

Projektet skulle erbjuda jobbmöjligheter för egyptiska ungdomar och skapa nya urbana samhällen i området längs kanalen. Människor skulle, säger kanalchefen Adrian Memish, flytta till Sinai och till kanalregionen.

Den egyptiska presidenten meddelade att schaktningsarbeten längs de 35 km långa extrakanalen bör vara avslutade under 2015, vilket är långt tidigare än tidsramen på tre år, som nämndes tidigare.

Al Sisi uppmanar alla egyptier att delta i finansieringen av projektet genom att förvärva aktier på en marknad som bär namnet IPO (Initial Public Offering). Dessutom riktade presidenten även en vädjan till de egyptierna som är bosatta i landet att bidra med 100 egyptiska pund. De som bor utomlands bör visa solidaritet med gamla hemlandet genom att donera minst 100 dollar.

Projektet beräknas kosta runt 50 miljarder egyptiska pund och det har potential att generera årliga intäkter på cirka 1 miljard dollar årligen, sade premiärminister Ibrahim Mehleb nyligen.

Projektet innebär också byggandet av fyra nya hamnar i de tre provinserna kring kanalen, ett nytt industriområde och en teknologipark i staden.