EU finansierar tio nya transportprojekt i Polen

Polska pendeltåg i Gdynia, vid Östersjön. Foto: Pixabay, kredit: MOIH55

Relationerna mellan EU-kommissionen och Polens regering må vara ansträngda på grund av den sittande regeringens försök att begränsa rättsväsendets oavhängighet. Trots det beslutade EU-kommissionen nyligen att öronmärka 800 miljoner euro (955 miljoner dollar) för tio nya transportprojekt i Polen, de flesta inom järnvägen.

Stödet kommer från Connecting Europe Facility (CEF), ett viktigt EU-finansieringsinstrument, rapporterade polska nyhetsbyrån nyligen.

Enligt EU kommer projekten att förbättra transportförbindelserna på järnvägarna i synnerhet och stödja lågutsläppsmobilitet i Polen. De kommer också att stimulera investeringar och generera tillväxt och skapande av nya arbetstillfällen, vilket är en central prioritet för Juncker-kommissionen.

Samtidigt erinrade EU om att Polen är den största mottagaren av 2014-2020 CEF-finansiering, "motsvarande 4,2 miljarder euro för totalt 41 projekt".

- Det här är goda nyheter för polska passagerare som kommer att dra nytta av snabbare och grönare transportförbindelser. EU spelar en viktig roll i Polens anmärkningsvärda infrastrukturutveckling. Vi borde bygga på dessa prestationer för att ta itu med den framtida rörlighetens utmaningar och investeringsbehov , nämnde Europas transportkommissionär Violeta Bulc i ett pressmeddelande från EU, samtidigt som hon deltog i en konferens om transportinvesteringar.

Tre projekt kommer att tilldelas totalt 338 miljoner euro för modernisering av järnvägslinjerna i nordöstra och sydvästra Polen. Nästan 293 miljoner euro CEF-finansiering kommer att kanaliseras till ett projekt som utnyttjar det europeiska järnvägssystemet för trafikledning (ERTMS) på den polska järnvägen med en förbättrad och säkrare järnvägstjänst som resultat, sade EU-kommissionen.