Ökad trafik på Øresundsbron

Öresundsbron. Foto: Flickr/Håkan Dahlström

Trafiken och intäkterna fortsätter att öka på Øresundsbron. I juli slogs flera trafikrekord. Det ger ett ökat rörelseresultat, visar delårsrapporten för tredje kvartalet. Samtidigt har stigande inflation ökat de finansiella kostnaderna. Det skriver Øresundsbro Konsortiet, i ett pressmeddelande.

Totalt sett ökar motorvägstrafiken under årets tre första kvartal med 2,4 procent, motsvarande 503 fordon per dygn, jämfört med samma period förra året. Fritidstrafiken ökar mest, med 6,2 procent, vilket är 380 bilar per dygn. I juli slogs rekord både för antal bilar under en månad och antal under ett dygn. Frakttrafiken ökar med 4,7 procent, vilket innebär 60 lastbilar per dygn. En mindre tillbakagång ses inom pendlings- och busstrafiken, troligen som följd av förändringar av de svenska gränskontrollerna.

Intäkterna ökar med 54 miljoner DKK samtidigt som driftskostnaderna minskar med 9 miljoner DKK. Rörelseresultatet är 1.112 miljoner DKK, vilket är en förbättring med 72 miljoner DKK.

Inflationen var högre än samma period 2016, vilket försämrar det finansiella resultatet, eftersom cirka 45 procent av Konsortiets nettoskuld är inflations-indexerad. Sammanlagt har räntekostnaderna stigit med 37 miljoner DKK till 259 miljoner DKK.

- Vi har haft en fantastisk sommar med stor framgång för de medvetna satsningar vi gör för att öka fritidstrafiken. Säkert gjorde det lite tråkiga vädret att människor gjorde dagsutflykter istället för turer till stranden. Då är andra sidan Öresund det perfekta utflyktsmålet. Vi servar med tips och erbjudanden, vilket är mycket uppskattat och de utnyttjas flitigt, säger Caroline Ullman-Hammer, VD vid Øresundsbro Konsortiet.

Sammantaget ger detta ett resultat på 853 miljoner DKK före värdeföränd-ring, vilket är en ökning med 35 miljoner DKK jämfört med samma period förra året.

Källa: Øresundsbro Konsortiet