"Genombrott för svensk produktion av drivmedel från skogsråvara"

Anläggningen ska ligga vid Kastet sågverk i Gävle. Pyrolystekniken går ut på att omvandla fast biobränsle, i Setras fall sågspån, till det flytande bränslet bio-olja. Oljan kan ersätta fossil olja och användas för att producera biodrivmedel, vilket behövs för att skapa en fossilfri transportsektor. Foto: Setra

Häromdagen fick sågverkskoncernen Setra ett positivt besked från Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Gävleborgs län om att man får 117 miljoner kronor ur Klimatklivet för att bygga en pyrolysanläggning vid sitt sågverk Kastet i Gävle. Det är det största enskilda bidrag som beviljats inom Klimatklivet, och det är ett genombrott för produktionen av drivmedel från skogsråvara i Sverige, skriver bioenergiorganisationen Svebio.

Pyrolys handlar om att hetta upp biomassa utan syretillförsel så att de fasta ämnena omvandlas till en vätska, pyrolysolja, eller bioolja, som Setra kallar slutprodukten i sitt pressmeddelande. Man kan likna processen vid en gammaldags tjärdal. Pyrolysoljan kan vidareförädlas i ett raffinaderi till olika biodrivmedel. Den kan också användas som bränsle för att ersätta eldningsolja.

Setra ska använda biprodukter från sin såg som råvara, främst sågspån, och planen är att tillverka 26 000 ton olja per år. Produktionen ska vara igång 2020.

Källa: Svebio