RFID- tekniken erövrar nya områden

Vinnaren i kategori „ RFID-identifikation, förpacknings- och, lastsäkerhet“, SICK AG. Företagets representanter demonstrerar här produkten "Master Analyzer". Foto: LogiMAT

RFID-tekniken banar sin väg in i verktygsmaskinernas produktionslogistik beträffande säkerhet och underhåll. Årets LogiMAT-mässa visade att allt fler bearbetare av metall använder idag RFID-system. Det beror på att kostnaderna för tekniken sjunker samtidigt som avstånden mellan mätinstrument och objektet ökar. Det är speciellt marknaden för tryckt elektronik som inte längre vill avstå ifrån att använda radiovågor.

LogiMAT 2016 bjöd en ytterst bred palett av produkter, som på ett eller annat sätt hade en anknytning till varulogistik. Ibland kunde denna förbindelse upptäckas endast efter ett djupare resonemang med tillverkarens representanter i någon av de 9 stora hallarna vid Stuttgartmässan.

Ett sådant marknadssegment var de svenska TYRI Sweden AB:s högeffektiva arbetsstrålkastare för olika arbetsfordon inklusive olika slag gaffellastare.

- Alla våra produkter utvecklas i nära samarbete med kunderna, och använder sig av det senaste i teknikväg. Lamporna är framtagna speciellt för tufft klimat, och tillverkningen sker i Göteborg, berättade Sibylle Naumann-Edgren, regional försäljare för Centraleuropa.

Enligt henne satsar företaget på kreativ produktutveckling och äger dessutom ett eget ljuslaboratorium. De egna testresurserna för bland annat EMC, klimatpåverkan och vibrationer innebär att Tyri's produkter håller en hög kvalitet

Bland företagets kunder finns globala företag som Caterpillar, John Deere, Komatsu, Atlas Copco, Volvo, CNH, JCB, Valtra, Hyster, Toyota, Linde, Nissan, Terex såväl som välkända svenska företag som Gremo, Huddig, HIAB, Ljungby Maskin, Svetruck och Kone.

- Idag satsar vi huvuddelen av våra resurser på att utveckla nya LED produkter. Vi har redan idag ett brett program med LED strålkastare vars ljus matchar och överträffar det från en Xenon strålkastare. Ett program som kommer att utökas kraftigt de närmaste åren med fler modeller, ökad ljusprestanda och fler varianter, berättade Sibylle Naumann-Edgren.

TYRI Alliance kombinerar lokal tillverkning med globala resurser. För närvarande bedriver företaget tillverkning i USA, Sverige och England. Det är LED arbetslampor för lastbilar av alla sorter, gruvdrift, konstruktion, jordbruk och skogsbruk.

Brandbekämpningsfordon som lastbilar och släpvagnar distribueras under varumärket TYRI lampor

Sibylle Naumann-Edgren framhävde speciellt företagets modell TYRI LED 1323, som kan installeras i fartygskranar och -master, samt i gruvor. Lampan är TYRI:s senaste tillskott i kraftig belysning som genererar hela 16500 Lumen. Dess livslängd uppgår enligt tillverkaren till 30000 timmar med en strömåtgång av 24V.

Efter att LogiMAT-mässans portar stängdes på kvällen den 10 mars bekräftade arrangörerna de tidigare förväntade rekordhöga siffrorna ifråga om utställare, utställningsareal och antalet besökare. Exakt 43 465 personer registrerades vid portarna under den tre dagar långa mässan, vilket betyder att det kom 20 procent fler besökare till årets LogiMAT jämfört med föregående års upplaga.