Transportfusk går att kontrollera

Transporter ska ske sker med rätt tillstånd. Arkivbild

Den 1 juli 2018 infördes en ny lag som innebar en skärpning av transportköparnas beställaransvar. Lagen innebär att den som sluter avtal med det företag som utför transporten är skyldig att kontrollera att transporten sker med stöd av rätt tillstånd. Den som har beställt en otillåten gods- eller persontransport kan dömas för brott. Dessa regler är ett av flera instrument för att komma till rätta med missförhållanden inom den yrkesmässiga trafiken.

Som en hjälp på vägen finns en digital tjänst som ansluter bland annat transportköpare som vill kontrollera att de transportörer man anlitar har giltiga yrkestrafiktillstånd samt antal anmälda fordon på yrkestrafiktillståndet. Den digitala tjänsten, Behörighetskontroll Yrkestrafik, BKY kontrollerar giltigheten i Vägtrafikregistret, VTR, varje dag året om. Så fort ett trafiktillstånd blir ogiltigt sker en omedelbar avisering till den som är ansvarig användare hos transportköparen.

Våren 2012 gav den dåvarande infrastrukturministern i uppdrag till Transportstyrelsen att i samarbete med Svenska Taxiförbundet ta fram en lösning för digital kontroll av giltiga taxibehörigheter i realtid inom befintlig lagstiftning.

Den digitala lösningen heter Behörighetskontroll Yrkestrafik BKY och finns nu som en avgiftsfinansierad tjänst i samarbete mellan Transportstyrelsen, Svenska Taxiförbundet, Sveriges Bussföretag och Sveriges Åkeriföretag och erbjuder även transportköpare tillgång till kontroller av trafiktillstånd varje dygn.

Svenska Taxiförbundet företräder Sveriges taxiföretag. Bakom oss står nära 230 beställningscentraler, vilket motsvarar cirka 70 procent av taxibranschen. Konkurrens på lika villkor och ett ökat miljö- och trafiksäkerhetsarbete i branschen, är exempel på frågor som Förbundet driver.