Transportsektorn minskar användningen av fossilt drivmedel

Andelen fossilt i transportsektorn minskar till 75 procent. Arkivbild

Årets uppföljning av de energipolitiska målen visar att andelen förnybart ökar. Samtidigt minskar andelen fossilt i transportsektorn till 75 procent år 2017 jämfört med 78 procent året innan. Det visar Energimyndighetens årliga rapport Energiindikatorer. Energimyndigheten har även tagit fram en ny indikator som kartlägger skatter och subventioner till olika elproduktionsslag.

Energimyndigheten ger varje år ut rapporten Energiindikatorer som följer upp de energipolitiska målen och ger en bild av det svenska energisystemet och dess utveckling. I Sverige har den fossila andelen av energitillförseln minskat stadigt, från 46 procent 1983 till 22 procent 2017. I transportsektorn finns den högsta andelen fossila bränslen men det är också den sektor som under de senaste tio-femton åren snabbast ställt om från fossila bränslen till andra alternativ.

– Transportsektorn fortsätter att minska sin andel fossila bränslen. Huvudanledningen är att biodieseln HVO ökat stort på marknaden och står för över hälften av den förnybara energianvändningen i sektorn. Det breda användningsområdet har tillsammans med en tidigare skattebefrielse bidragit till ökningen, säger Emilia Hygstedt på Energimyndigheten.