Hamnarbetarförbundet strejker är orimliga menar Svenskt Näringsliv

Foto: Göteborgs Hamn

Hamnarbetarförbundets pågående landsomfattande strejker och blockader är orimliga på flera sätt, konstaterar Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv. Nu brådskar det att få lagstiftning på plats, menar han.

Det finns redan ett kollektivavtal, Hamn-och Stuveriavtalet, som omfattar alla hamnarbetare i Sverige, oavsett organisationstillhörighet. Avtalet har träffats mellan Sveriges Hamnar, som ingår i Svenskt Näringsliv, och LO-förbundet Transport, som organiserar majoriteten av hamnarbetarna. Transport har åtagit sig fredsplikt under avtalsperioderna. Fredsplikt är ett bärande fundament i kollektivavtalsmodellen.

Det är orimligt att vår utrikeshandel nu drabbas och att företag behöver lägga om sina distributionsflöden med förseningar och höga kostnader som följd. Inte minst färskvaruhandeln riskerar denna gång kännbara konsekvenser. I fjol enades arbetsmarknadens parter om ett lagförslag som ska förhindra stridsåtgärder mot verksamheter som redan omfattas av kollektivavtal. Det finns brett stöd i riksdagen för lagförslaget. Svenskt Näringsliv anser att den måste börja gälla så snart som möjligt.