Sprickor i dörrhörn på Göteborgs spårvagnar av typen M32 har lett till oro kring konstruktion, drift och underhåll. En utredning visar att skadorna beror på materialutmattning. Teknikföretaget DEKRA har tagit fram ett åtgärdsprogram för att säkerställa fortsatt säker drift och minska framtida kostnader.
Västtrafik, som ägs av Västra Götalandsregionen, har haft sina spårvagnar av modell M32 i drift i nära tjugo år. Varje vagn kör i genomsnitt cirka 60 000 kilometer per år. I samband med underhåll upptäcktes sprickor i ett övre hörn av dörröppningarna på flera fordon. Det konstaterades att många vagnar hade liknande sprickbildningar. En utredning visade att orsaken var materialutmattning.
Fynden har väckt frågor om fordonens ursprungliga konstruktion, deras fortsatta drift och framtida kostnader för reparation och underhåll.
Identifierad cyklisk torsion
Teknikföretaget fick i uppdrag att genomföra en teknisk utredning. Genom analys av mätdata från fordon och spår samt utvärdering av spänningsnivåer under drift kunde orsaken identifieras. Den primära orsaken var cyklisk torsion.
Den beräknade utmattningslivslängden i konstruktionen låg på knappt 50 000 kilometer. Det förklarar den omfattande sprickbildningen.
Strukturella förändringar och kontroller infördes
Efter att orsaken fastställts togs ett åtgärdsprogram fram. Det omfattade strukturella förändringar i dörrhörnen, optimerade reparationsmetoder och ett program för återkommande kontroller.
Åtgärderna medför att fordonen nu kan vara i säker drift under flera miljoner kilometer. Det väntas ge både förutsägbarhet och långsiktiga besparingar för trafikoperatören.
Riskreducering och erfarenheter
Resultatet är minskad risk för oförutsedda driftstopp, lägre framtida reparationskostnader och en säkrare fordonsflotta.
Magnus Dahlberg, Head of BU Engineering Asset Management på DEKRA Consulting, säger:
"När det gäller materialdegradering är det näst intill omöjligt att skydda sig genom avtalsmässiga garantier. Det viktigaste är att redan från början se till att fordon konstrueras och upphandlas med verifierad lång livslängd redan från början."
Svagt regelverk lyfts som problem
Materialdegradering innebär inte bara tekniska risker utan också ekonomiska. Inom sektorn för spårburna fordon beskrivs både regelverk och kommersiella drivkrafter som svaga när det gäller att hantera dessa risker.
Erfarenheterna från M32-vagnarna lyfter vikten av att livslängden verifieras redan i upphandlingsfasen. Teknikbolaget bakom utredningen vill se bättre praxis med hög förutsägbarhet och kontroll genom hela fordonets livscykel.