Labour lovar att nationalisera järnvägen inom fem år

Network Rails arbetare kontrollerar en järnvägssträcka i Storbritannien. Källa: Network Rail

Partiet lovar att föra all passagerartrafik – men inte rullande materiel – i offentlig ägo när kontrakten med tågoperatörer löper ut.

Labour kommer att helt nationalisera tågnätet inom fem år efter att de tagit makten och lovar att garantera de billigaste biljettpriserna som en del av "den största reformen av våra järnvägar på en generation".

En av Labours första stora åtgärder i regeringen blir att föra all passagerartrafik i nationell ägo under Great British Railways när kontrakten med privata operatörer löper ut, en plan som stöds av arkitekten bakom Konservativernas egen järnvägsplan.

Vill minska slöseri

- Labour kommer att tillkännage att de planerar att minska slöseri och återta aktieägarnas utdelningar, vilket sparar 2,2 miljarder pund. De kommer att upprätta en tillsynsmyndighet, Passenger Standards Authority, för att granska det nya systemet. Passagerare kommer att erbjudas garantier om bästa pris på biljetter, automatisk ersättning vid förseningar och digitala periodkort över hela nätverket.

I ett tal nyligen kommer skuggtransportministern Louise Haigh att säga att renationalisering "inte kommer att bli lätt och det kommer att krävas hårt arbete, men det blir min uppgift att föra oss till rätt destination och leverera för den brittiska passageraren".

Labourinsiders hyllade tillkännagivandet som ögonblicket då partiet skulle börja driva sina mer radikala förslag inför en valkampanj, efter flera omsvängningar inklusive inom gröna investeringar. De sa att Haighs plan var en nyckelkomponent för att motverka narrativet att Labour bara hade blygsamma reformplaner, tillsammans med politik om arbetstagares rättigheter och planering.

Djärva politiska förändringar

- Vi kommer att visa att vi gör djärva politiska förändringar där den nuvarande lösningen misslyckas, sa en Labourkälla. - Men detta handlar inte bara om ideologi, detta är en detaljerad reformplan.

Haigh kommer att framhålla järnvägsreformen som avgörande för produktivitet och kostnadsbesparingar och för att uppnå Keir Starmers "fem uppdrag", samtidigt som hon kritiserar konservativ passivitet.

- Det är passagerarna som betalar priset genom att bli strandsatta på grund av inställda tåg, genom att inte kunna arbeta medan de reser eftersom det inte finns något internet, genom överfulla och obehagliga tåg, kommer hon att säga.

- Och de betalar också dyrt för att stödja detta misslyckade system, med stora summor bortkastade varje år genom dagens ineffektiva och fragmenterade järnvägsnät, och ännu mer pengar som läcker ut för att betala aktieutdelningar.

Ingen nationalisering av rullande material

Planerna inkluderar dock inte nationalisering av privatägda godstransporter eller rullande materiel, vilket fackföreningarna har krävt men som skulle kosta miljarder. Partiet kommer att hävda att de offentliga ägarplanerna inte kommer att kosta något i ersättning till operatörerna, som skulle överföra ägandet när kontrakten löper ut, och att betydande summor kommer att sparas på byråkrati och utdelningar till privata operatörer.

Haigh, en av de mest vänsterorienterade kvarvarande medlemmarna i skuggkabinettet med nära band till fackföreningarna, har skyddat sin renationaliseringspolicy trots intensiva påtryckningar att tona ner den.

Partiets nya kostnadsberäkningar, som delats med Guardian, tyder på att full offentlig ägo skulle spara 2,2 miljarder pund varje år efter fem år, inklusive de 1,5 miljarder pund som identifierades i regeringens egen översyn från 2021 som sa att den enklare strukturen i Great British Railways skulle göra verksamheten billigare.

Labour uppskattar att konsolideringen av de 14 separata tågoperatörerna (Tocs) kan minska ytterligare slöseri värd upp till 680 miljoner pund per år, inklusive att spara utdelningar till Tocs aktieägare och eliminera anbudskostnader.

Ett antal aktörer inom järnvägsindustrin välkomnade Labours tillkännagivande, även om privata tågbolag blev besvikna över bekräftelsen att tågoperatörskontrakten skulle återtas i offentlig regi när kontrakten löper ut.

Det löftet stöddes starkt av ledaren för tågförarfacket Aslef, som på tisdagen tillkännagav en ny uppsättning strejker. Mick Whelan, dess generalsekreterare, sa: - Åtagandet levererar för ekonomin, för skattebetalaren, för passagerarna och för personalen, och tillade att privatiseringen hade "låtit några företag göra enorma vinster, vilket har tagit mycket behövda pengar ur sektorn".

Keith Williams, som medskrev den konservativa regeringens Williams-Shapps plan för järnvägar efter tidtabellfiaskot 2018, sa att Labours plan skulle följa upp "substansen" i hans rekommendationer till regeringen.

Skapar jobb

- Att driva en bättre järnväg och öka intäkterna och minska kostnaderna kommer att leverera ekonomisk tillväxt, jobb och bostäder genom att leverera bättre anslutning, sa Williams.

Labour betonade att de inte skulle utvidga renationaliseringen till ägande av de faktiska tågen, som fackföreningarna inklusive RMT har uppmanat till, genom att offentliggöra ett stöd från Mary Grant, den högavlönade VD

för leasingföretaget Porterbrook. Hon sa att hon välkomnade "partiets åtagande att utnyttja privat kapital för att hjälpa till att leverera sin långsiktiga strategi för rullande materiel".

Löftet att göra järnvägsreformen till en tidig prioritet välkomnades av Darren Caplan, VD för Railway Industry Association, som representerar leverantörer. Han sa:

- [Det] skulle ge våra medlemmar säkerhet om järnvägsindustrins framtida struktur.

Rörig övergång

Privata tågoperatörer argumenterade dock att nationalisering var "en politisk snarare än en praktisk lösning som kommer att öka kostnaderna över tid". Andy Bagnall, VD för Rail Partners, som representerar Tocs, sa att den typ av kontraktsmodell som används av Transport for Londons järnvägsnät eller Manchesters bussar var "det bästa av två världar", och tillade:

- Att kasta ut privata tågbolag från järnvägen kommer att skapa en långvarig och rörig övergång vid en tidpunkt då vi behöver alla delar av järnvägen att samarbeta.

En Labourkälla avfärdade det förslaget och sa:

- Vi argumenterar för en förenklad järnväg. Det sparar enorma mängder pengar, slöseri och dubbelarbete. Vi behöver inte kopiera de sämsta delarna av franchisemodellen utan några av fördelarna.

Källa: Guardian