Stagecoach beställer 244 elbussar i stor satsning på nollutsläppsfordon

Enviro100EV "the big small bus" och den nya Enviro200EV allroundern och den passagerartäta Enviro400EV dubbeldäckaren kommer tillsammans att ge värde genom effektivitet, livslängd och flexibilitet. Foto: Alexander Dennis

Stagecoach har beställt 244 elbussar efter att ha tilldelats medel genom den brittiska regeringens Zero-Emission Regional Bus Areas (ZEBRA 2) program. Detta är den största enskilda beställningen hittills för Alexander Dennis’ nollutsläppsfordon, inklusive den första beställningen av företagets nya integrerade enplansbuss som lanseras nästa år.

Bussarna kommer att levereras till Stagecoach operativa bolag i England under 2025 och 2026.

180 nya eldrivna dubbeldäckare

180 nya Enviro400EV dubbeldäckare kommer att ansluta sig till liknande fordon som Stagecoach köpt med tidigare ZEBRA 1-finansiering och som för närvarande levereras och tas i bruk, enligt Alexander Dennis. Tillverkaren tillägger:

– Enviro400EV kombinerar en energieffektivitet på endast 0.67 kWh/km över den brittiska busscykeln med 472 kWh-batterier och en marknadsledande energigenomströmning på upp till 1.6 GWh för att erbjuda en attraktiv total ägandekostnad.

Första beställningen av nya Enviro200EV

Dessutom kommer det att levereras 54 Enviro200EV med längder på 10.9 meter och 11.7 meter. Detta är den första beställningen av Alexander Dennis nya integrerade enplansbuss, som lanseras nästa år för att komplettera det nuvarande sortimentet av nästa generations elbussar.

10 mindre elbussar kompletterar beställningen

10 Enviro100EV småbussar fullbordar Stagecoach beställning. Med en längd på endast 8.5 meter och en bredd på 2.35 meter är Enviro100EV ett mycket manövrerbart val för stadstrafik som erbjuder samma hållbarhet och komfort som större bussar samt en betydande operativ räckvidd tack vare sina 354 kWh-batterier, enligt Alexander Dennis.

Kommentarer från ledningen

Paul Davies, president och VD för Alexander Dennis, säger:

– Vi anser att denna betydande affär med Stagecoach bekräftar fördelarna med våra nästa generations elbussar, som noggrant har utformats för att leverera en mycket attraktiv total ägandekostnad. Vi är särskilt glada över att Stagecoach kommer att dra nytta av vår plattformansats till fordonsutveckling, vilket maximerar antalet gemensamma delar och lösningar över alla tre fordonstyper för att göra dem enkla att köra och underhålla.

Claire Miles, VD för Stagecoach, tillägger:

– Vi är glada över att göra den största beställningen av elfordon hittills för Alexander Dennis med dessa 244 nya fordon, vilket återspeglar Stagecoach engagemang för att övergå till en bussflotta med nollutsläpp. Vi kommer att fortsätta bygga vidare på vårt arbete för att bekämpa klimatförändringarna och på ett hållbart och effektivt sätt ansluta samhällen över hela Storbritannien.

Stagecoach och dess historia

Stagecoach grundades 1980 av Sir Brian Souter och Ann Gloag i Perth, Skottland. Företaget började med att driva expressbussar och lokaltrafik, men har sedan dess vuxit till att bli en av de största bussoperatörerna i Storbritannien och internationellt. Stagecoach är känt för sin innovativa användning av ny teknik och sitt starka fokus på hållbarhet. Företaget har kontinuerligt arbetat med att minska sitt koldioxidavtryck och förbättra miljöprestandan hos sina fordon.

Med denna nya satsning på elbussar fortsätter Stagecoach att leda vägen mot en mer hållbar kollektivtrafik och att förbättra transportmöjligheterna för resenärer över hela Storbritannien.

Källa: Sustainable Bus