Flow Computing 100-faldigar processorers prestanda

Gruppfoto, från vänster: Jussi Roivainen (chefdesigner, medgrundare), Martti Forsell (CTO och chefsarkitekt, medgrundare) och Timo Valtonen (VD, medgrundare): Foto: Flow Computing/VTT

Den Helsingforsbaserade startupen Flow Computing, som har sitt ursprung på forskningsinstitutet VTT, har samlat in fyra miljoner euro i startkapital. Företagets teknik kan upp till 100-faldiga prestandan hos vilken processor som helst, oberoende av dess arkitektur.

Flow Computings parallellberäkningsteknik möjliggör en dramatisk ökning av processorprestanda för alla typer av datorer och enheter. Tekniken är kompatibel med befintliga server-, mobil- och datorprogramvaror.

- Vi anser att vår teknologi erbjuder en unik lösning för att möta det ökande behovet av beräkningskraft, säger Timo Valtonen, vd för Flow Computing och en av företagets grundare.

Teknologi kompatibel med alla processorer

Flow Computing meddelade om teknologin nyligen. Tekniken kan integreras i vilken processorarkitektur som helst, vilket innebär att det inte krävs dyra uppgraderingar av grafikkort för att påskynda processorinstruktioner.

Företagets licensierade arkitektur, Parallel Processing Unit (PPU), är fullt kompatibel med befintliga mjukvaruapplikationer. När program kompileras för PPU kan den parallella funktionaliteten förbättras avsevärt utan att själva programvaran behöver ändras. Ju fler PPU-kärnor som integreras i processorn, desto högre blir prestandan.

Flow Computing erbjuder optimerade licenser för centralenhetsmarknaden, från mobila enheter och datorer till superdatorer. Tekniken förbättrar även funktionaliteten hos moderkort och tilläggskort. När processorprestandan förbättras, drar alla anslutna enheter – såsom matris-, vektor- och numeriska processor-enheter samt grafikkort – nytta av PPU:s prestandaförbättringar.

Prosessorer – den svaga länken

- Vi anser att processorer har upplevt enbart marginell tillväxt i prestanda och har blivit den svaga länken inom datorberäkning. Det krävs en ny era av processorprestanda för att möta det ökande behovet av beräkningskraft, drivet av AI, edge- och cloud computing. Flow Computing siktar på att leda denna revolution med sin PPU-arkitektur, säger Valtonen.

- Trots enorma investeringar i AI, orsakar användningen av generell beräkningsteknik majoriteten av kostnaderna och begränsar samtidigt prestandan. Flow Computing avser att lösa detta problem genom att möjliggöra utvecklingen av nästa generations superprocessorer, i nivå med ledande system som Apples M-serie, Nvidias Grace, Googles Axion och Microsofts Azure Cobalt 100, tillägger Juho Risku, delägare och grundare av Butterfly Ventures.

Internationellt intresse och framtidsplaner

Flow Computing har redan haft preliminära diskussioner med flera betydande halvledarleverantörer globalt. Med stöd från investerare som Butterfly Ventures, FOV Ventures, Sarsia, Stephen Industries, Superhero Capital, Business Finland och VTT, är företaget välpositionerat för att ta sig an den internationella marknaden.

Flow Computings teknologi lovar att revolutionera processorprestanda och svara mot det ökande behovet av kraftfulla och effektiva beräkningslösningar. Med sin avancerade PPU-arkitektur står företaget redo att möta framtidens utmaningar inom beräkning och AI.

Källa: Tidningen Osto ja Logistiikka

 

 

 

 

4o