EA Åkeri tar över större del av Arlas mejeridistribution

Det nya avtalet, som sträcker sig över fem år, innebär att EA Åkeri utökar sin distribution av mejerivaror med 50 procent. Foto: Wikimedia Commons

Tempcons dotterbolag EA Åkeri AB, baserat i Skara, har fått ett utökat uppdrag av Arla Foods AB för distribution av mejeriprodukter. Det nya femåriga avtalet innebär att åkeriet kommer att öka sin distribution med femtio procent.

Enligt avtalet ska åkeriet ansvara för transporten av mejeriprodukter mellan mejeriföretagets mejerier i Falkenberg, Götene, Jönköping, Linköping, Stockholm och Sundsvall. Företaget kommer även att hantera leveranser från mejerierna till olika livsmedelsgrossister. De får ansvar för både helchartrade linjer och kringkörningar för Arla.

Fördubblad kapacitet

Åkeriet har transporterat mejeriprodukter för mejeriföretag sedan 201et6 och har successivt utökat sitt uppdrag. Det nya avtalet innebär att uppdraget växer med ytterligare femtio procent, vilket kommer att kräva omkring trettio fordon för att möta behovet.

– Att Arla väljer att utöka sitt samarbete med oss är ett bevis på att vi har levererat en högkvalitativ tjänst under de senaste åren, säger Stefan Ohlmander, vd för EA Åkeri. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med Arla och att bidra till att de når sina mål.

Hållbarhet och precision

Avtalet ställer höga krav på obruten kylkedja, tidspassning och hållbarhet. EA Åkeri använder redan fossilfria drivmedel för sina transporter och planerar att införa gasfordon under 2024 för att ytterligare minska klimatpåverkan.

– Vi är mycket nöjda med den logistiklösning vi haft med EA Åkeri under de senaste åren, säger Mikael Schultz, transport- och lagerdirektör på Arla Foods. EA Åkeri har hjälpt oss att löpande optimera våra transporter för ökad effektivitet och högsta möjliga fyllnadsgrad. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med EA Åkeri och att de kommer att spela en viktig roll för vår framtida logistik.

Avtalet trädde i kraft i början av maj och gäller i fem år.