Hallands Hamnar startar ny linjetrafik för metallskrot till Norge

I hamnen etableras en ny kaj på 200 meter och en ny yta för godshantering på 21 000 kvadratmeter. Foto: Hallands hamnar

Ett nytt samarbete mellan Hallands Hamnar, Stena Recycling och Hydro Aluminium har tagit form, fokuserat på transporter av metallskrot till Hydro Aluminiums anläggningar i Norge. Tidigare fraktades godsvolymerna med lastbil, men nu överförs de till sjötransport. Den nya linjen kommer att trafikera Halmstad på veckobasis och anlöpa flera av Hydro Aluminiums anläggningar i Norge.

– Detta samarbete utgör en central del av tillväxtstrategin för den nya hamndelen Oceanhamnen i Halmstad. I Oceanhamnen byggs en ny kaj på 200 meter tillsammans med en yta på 21 000 kvadratmeter för hantering av gods. Den nya hamndelen är skräddarsydd för denna typ av godshantering som består av både av container- och bulkgods, säger Henrik Nanfeldt, COO på Hallands Hamnar.

Hållbara Transportlösningar för Minskade CO2-utsläpp

Fram till dess att den nya hamndelen är färdigställd kommer fartygen att trafikera olika delar av hamnen i Halmstad. Linjen anlöper Hydro Aluminiums anläggningar i Sunndal, Årdal, Høyanger, Husnes och på Karmøy, där produktionen är nära knuten till hamnen. Tidigare transporterades godsvolymerna med lastbil till Stena Aluminium i Älmhult för nedsmältning och sedan vidare till Hydro Aluminiums produktionsanläggningar i Norge, men nu går transporterna via sjövägen från Halmstad.

–  Vi är mycket nöjda med sjöfraktlösningen från Halmstad som nu har kommit igång. Det kommer att minska CO2-utsläppen och bidra till att Hydro Aluminium når sina hållbarhetsmål. Med beräknade fraktvolymer från Halmstad hamn till Norge innebär det cirka 600 ton i minskade CO2-utsläpp för 2024, säger Henning Wiik Tangen, Scrap Purchaser på Hydro Aluminium Metal i Norge.

– Det här är en effektiv lösning, och framför allt något som gör skillnad för miljön. Vi hjälper våra kunder med att optimera sin resurshantering genom hela livscykeln, och där är hållbara transportlösningar en viktig faktor. Att vi nu kan bidra till att Hydro Aluminium sänker sina CO2-utsläpp känns väldigt bra, säger Andreas Kronqvist, Anläggningschef Stena Recycling.

b
Høyanger. Foto: Hallands hamnar