Brittiska höghastighetsprojektet HS2 får en ny VD

– Jag ser fram emot att leda HS2 när projektet går från stora byggnadsarbeten till järnvägssystemfasen och vidare till de första passagerartjänsterna, säger Wild. Projektets omfattning och ambition är enorm och kommer att leverera omfattande fördelar för Storbritannien genom fler jobb, ekonomisk tillväxt och bättre resor. Foto: HS2-projektet

HS2 Ltd, det statliga bolaget som övervakar byggandet av höghastighetsjärnvägen mellan London och Birmingham, har bekräftat utnämningen av Mark Wild som ny VD. Projektet har mött både stöd och kritik, med tyngdpunkt på det sista, men anses vara en viktig del av Storbritanniens framtida transportinfrastruktur.

Wild har nästan fyra decennier av erfarenhet inom infrastrukturbranschen och beskrivs som en av de mest respekterade figurerna inom brittisk infrastruktur. Han är mest känd för sin roll som VD för Crossrail under de sista åren av tunnelprojektet genom London, som började trafikera som Elizabeth Line 2022.

Omfattande erfarenhet

Wild har även varit verkställande direktör för London Underground och chef för Public Transport Victoria i Melbourne, Australien. Senast tjänstgjorde han som VD för SGN, gasdistributionsnätet som täcker Skottland och sydöstra England.

Höghastighetsprojektet HS2 framskrider. Foto: HS2

 

Det har ännu inte bekräftats när Wild kommer att tillträda sin nya roll på HS2 Ltd. Han efterträder Mark Thurston, som ledde HS2 Ltd i sex och ett halvt år fram till slutet av september 2023. Sir Jon Thompson, som ledde sökandet efter en ny VD, kommer att fortsätta i sin roll som verkställande ordförande för HS2 Ltd.

HS2-projektet

HS2-projektet syftar till att skapa en höghastighetsjärnvägslinje som förbättrar förbindelserna mellan London och Birmingham, och senare vidare till Manchester och Leeds.

HS2 förväntas minska restiderna, avlasta befintliga järnvägslinjer och bidra till ekonomisk utveckling i regionerna det passerar. Projektet innebär också betydande investeringar i nya järnvägsstationer, broar, tunnlar och annan infrastruktur.

Med Wilds omfattande erfarenhet inom både järnvägs- och infrastruktursektorn förväntas han kunna leda HS2 genom de kommande utmaningarna och säkerställa att projektet levererar de utlovade fördelarna för Storbritannien.