PKP Intercity beställer ny hybridflotta

PKP Intercity tillkännagav nyligen att de har ingått ett avtal med Newag om leverans av 35 elektrodiesel-tågset. Bild: PKP

Den polska tågoperatören PKP Intercity har ingått ett avtal med Newag om leverans av 35 elektrodiesel-tågset. Avtalet, som tillkännagavs den 22 maj, innebär att Newag levererar tågseten till en kostnad av 3,36 miljarder złoty. Det inkluderar även tio års underhåll, där operatörens personal kommer att delta.

De första två tågsätten ska levereras inom 30 månader från kontraktets undertecknande. PKP Intercity planerar att använda dessa tåg för långdistanstjänster på delvis elektrifierade rutter inom landet. Hybridtågen kommer att korta restiden genom att eliminera behovet av att byta lokomotiv under resan.

Tekniska specifikationer

De nya hybridtågen kommer att kunna drivas med Polens 3 kV DC-elektrifiering och vara utrustade med ETCS. De interna förbränningsmotorerna uppfyller de senaste utsläppsstandarderna. Varje tågset kommer att ha plats för 178 sittande passagerare, varav 154 i andra klass och 20 i första klass. Tågen kommer även att ha fyra platser för personer med nedsatt rörlighet och deras följeslagare, samt åtta cykelplatser och automater för mat och dryck.

Framtidens tågresor

PKP Intercitys målsättning är att utöka sin fordonsflotta med så många hybridfordon som möjligt. Företaget har för närvarande nästan 90 elektriska motorvagnar. Denna nya upphandling av 35 hybridtåg kommer inte bara att säkerställa passagerarnas komfort utan också optimera driftskostnaderna. Dessa kommer att vara PKP Intercitys första bi-modala fordon.

Om PKP intercity

PKP Intercity är Polens nationella järnvägsoperatör för långdistansresor. Företaget erbjuder ett brett utbud av tågförbindelser inom landet och till internationella destinationer. Med fokus på att modernisera sin fordonsflotta och förbättra passagerarnas upplevelse, har PKP Intercity investerat i ny teknik och infrastruktur. Företaget strävar efter att minska miljöpåverkan och öka effektiviteten i sina tjänster.

Källa: PKP