Coop etablerar "dark store" för onlinehandeln

Coop Syd Onlines kyl/frysrum. Fotograf: Coop Syd

Coop Syd etablerar en ny plock- och logistikhubb för sin digitala handel i Malmö. Denna "dark store" kommer att vara strategiskt belägen i nära anslutning till logistikens omlastningscentral och distributörens faciliteter.

Genom denna investering kan företaget utvidga sin digitala handelstjänst till hela Blekinge och Skåne samtidigt som man effektiviserar logistikkostnaderna.

– Andelen kunder som handlar mat på nätet var som störst under pandemin och har därefter backat. Vi tror dock starkt på online som en del av helhetserbjudandet på Coop. Vi utvecklar nu vår verksamhet för att kunna erbjuda möjligheten att handla hem maten från dator eller mobil till alla i Skåne och Blekinge och för att nå lönsamhet i verksamheten, säger André Agosti, försäljnings- och driftschef Stora Coop inom Coop Syd.

Den nya enheten är inriktad på att hantera enbart onlinebeställningar för Skåne och Blekinge. Med 32 anställda som arbetar sju dagar i veckan kommer verksamheten att drivas från en lokal i Malmö, som är belägen intill både företagets logistikcenter och transportören för utkörning av onlinebeställningar.

– Transportkostnaderna är en stor del av kostnaderna för online och i och med att vi nu hittat en lösning där vi kan lägga onlineplocket ihop med annan logistik så kan vi kapa flera transporter. Det kommer spara tid, pengar och även klimatutsläpp från transporterna. Vår bedömning är att vi också kan öka effektiviteten i plock av varor när vi kan fokusera på onlinekunderna och inte kombinerar med butiksarbete, säger André Agosti.

b
Fotograf: Coop Syd