Beijer satsar på nytt centrallager i Eskilstuna

Beijer byggmaterial centrallager Fotograf: Angelica Söderberg

Beijer Byggmaterial investerar mitt i en byggkris i sitt största projekt någonsin: ett nytt centrallager lika stort som tolv fotbollsplaner. Utrustat med egen tågräls och modern teknik för snabbare och mer miljövänliga leveranser. Sortimentet för dagen-efter-leverans ökar femfaldigt med detta nya lager.

– Det här är en helt unik satsning och det finns inget liknande i Sverige idag. Med den enorma kapaciteten vi får med det nya centrallagret kan vi ge kunderna ett helt nytt erbjudande där de, förutom snabbare och mer hållbara leveranser, också får en ökad leveranstrygghet eftersom det är vi själva som lagerhåller varorna och kan på så sätt garantera kvalitet och att de finns på plats, säger Henrik Ehrengren, logistikchef Beijer Byggmaterial.

Centrallagret, beläget i Eskilstuna, är avsett att förse samtliga 116 varuhus inom Beijers med byggmaterial och även att direkt leverera till olika byggarbetsplatser. Det är utrustat med en tågräls som möjliggör effektiva transporter in i fastigheten och har dessutom ett helautomatiserat plocklager med cirka 100 000 platser. Lagret har också erhållit miljöcertifieringen ”Breeam Excellent”.

Beslutet att uppföra detta nya centrallager fattades år 2022 och byggstarten ägde rum i januari året innan. Den nuvarande lågkonjunkturen har haft en betydande inverkan på byggbranschen, vilket även påverkar byggmaterialhandeln som upplevde en negativ tillväxttakt på 15,3 procent under 2023. Trots denna utmaning har Beijer valt att fortsätta med satsningen på det nya centrallagret. Konstruktionen av lagret har skett i nära samarbete med logistikpartnern Logent, som även kommer att driva anläggningen.

b
Beslutet om att bygga ett nytt centrallager togs 2022 och första spadtaget togs i januari förra året. Fotograf Angelica Söderberg