Skandinaviens första Milence-laddstation öppnar i Varberg

Milence siktar på att upprätta 1 700 högpresterande offentliga laddstationer i Europa fram till år 2027. Bild: Milence

Milence, ett samarbete mellan Daimler Truck, Traton Group och Volvo Group, har offentliggjort planer på att etablera sin första laddstation för eldrivna bussar och lastbilar i Skandinavien, med placering i Varberg. Detta initiativ är en del av företagets strategi att bygga ut laddinfrastrukturen för elfordon i Europa.

Företaget, som formades med målet att uppföra laddstationer över hela Europa, har redan invigt sin första anläggning i Venlo, Nederländerna, och har även ett pågående projekt i Antwerpen, en av Europas största hamnstäder. Expansionen fortsätter nu i Skandinavien med Varberg som utvald plats.

Universalstation

Staden Varberg, strategiskt placerad mellan Göteborg och Malmö, är en vital knutpunkt för långdistanslogistik. Den planerade laddstationen kommer att vara lättåtkomlig från E6:ans avfart 55, och kommer att tjäna som en universalstation öppen för alla bussar och lastbilar oavsett märke.

Den initiala fasen av stationen kommer att innefatta åtta laddplatser, var och en med fyra laddpunkter som kan leverera upp till 400 kW. En framtida expansion planeras att inkludera ytterligare laddningspunkter och introduktionen av Megawatt Charging Systems (MCS), vilka möjliggör ännu snabbare laddning. Exempelvis kommer en fjärrbuss att kunna ladda tillräckligt för 400 kilometers färd på endast femton minuter.

Komplett rastplats

För att ytterligare tillgodose förarnas behov kommer laddstationen även att erbjuda en rastplats komplett med toaletter, duschar och andra nödvändiga faciliteter.

Enligt ACEA, organisationen för europeiska biltillverkare, behöver Europa minst 50 000 sådana laddstationer och 700 tankställen för vätgas för att nå de uppsatta klimatmålen för 2030.

Källor: Daimler Truck, Traton Group och Volvo Group