VDL tar över Van Hools bussdivision

Van Hools längsta i Hamburg. Foto: Van Hool

Nu är klart att holländska VDL kommer att överta bussverksamheten från konkursade Van Hool, medan tyska Schmitz Cargobull tillsammans med partnerföretaget GRW förvärvar trailertillverkningen.

Beslutet fattades efter att VDL ställde tydliga krav sent igår. Den belgiska mediegruppen vår rapporterar detta. Om inte ett snabbt beslut hade tagits hotade VDL med att dra sig ur, något som konkursförvaltarna inte ville riskera.

För VDL var det av stor vikt att myndigheterna agerade snabbt för att säkra nyckelpersoner. Risken var att dessa personer annars hade gått till andra företag eller branscher, vilket skulle ha fördröjt återupptagandet av produktionen avsevärt.

Nyanställer

Initialt kommer både VDL och Schmitz Cargobull att behöva anställa mellan 650 och 950 personer. Det innebär att minst 1 550 anställda från Van Hool nu behöver söka andra arbeten.

Trots beslutet finns det fortfarande många frågor som behöver svaras, särskilt när det gäller Van Hools bussdivision. Även om det tidigare fanns hopp om att Van Hool skulle kunna rädda situationen genom krisåtgärder, hade företaget redan planer på att avveckla produktionen av stads- och förortsbussar, vilket var den huvudsakliga källan till ekonomiska svårigheter.

Avancerade dubbelledade bussar

Det förväntas att VDL kommer att fortsätta på denna linje, men det är ännu inte klart hur de kommer att integrera Van Hools produkter i sin egen bussproduktion.

En annan fråga som ännu inte har besvarats är hur VDL kommer att hantera de kunder som har köpt stads- och förortsbussar från Van Hool de senaste åren, samt de cirka 800 sådana bussar som redan är i drift. Det inkluderar även ett antal avancerade dubbelledade bussar i Trondheim.

Källa: VDL