Maersk och Hapag-Lloyd startar banbrytande samarbete: Gemini Cooperation

Den gemensamma flottan kommer att täcka 7 stora handelsvägar inklusive Asien/USAs västkust, Asien/USAs östkust, Asien/Mellanöstern, Asien/Medelhavet, Asien/Nordeuropa, Mellanöstern–Indien/Europa och Transatlantisk. Foto: Creative Commons Lic, (pixabay) Kredit: TungArt7

I ett strategiskt drag som är redo att omforma sjöfartsindustrin har Hapag-Lloyd och Maersk tillkännagivit starten på en banbrytande operativ sammanslutning med namnet Gemini Cooperation, som träder i kraft i februari 2025.

Detta långsiktiga samarbete markerar en avvikelse från befintliga partnerskap, där Hapag-Lloyd lämnar THE Alliance i januari 2025 och avslutar den nuvarande 2M-alliansen mellan Maersk och MSC.

Under det kommande året kommer båda företagen att noggrant planera övergången från sina nuvarande allianser till den nya Gemini Cooperation. Viktigt är att tjänsterna till kunderna kommer att fortsätta utan avbrott, i enlighet med befintliga avtal.

Flott pool

Gemini Cooperation kommer att innefatta en flott pool på cirka 290 fartyg med en sammanlagd kapacitet på 3,4 miljoner containrar (TEU), där Maersk bidrar med 60 procent och Hapag-Lloyd med 40 procent till den gemensamma flottan. Linjerna har satt som mål att uppnå en schematillförlitlighet över 90 procent.

Shuttle-service

Dessutom kommer den operativa samarbetet att inkludera 26 huvudlinjer kompletterade med ett globalt nätverk av dedikerade shuttle-tjänster som centrerar kring ägda och/eller kontrollerade omlastningshubbar; 14 shuttle-tjänster i Europa, 4 i Mellanöstern, 13 i Asien och 1 i Mexikanska golfen, som erbjuder snabb anslutning med flexibel kapacitet mellan hubbar och punkter som betjänas av shuttle-tjänster och vice versa.

Båda företagen är engagerade i avkarbonisering med branschens mest ambitiösa mål - Maersk siktar på netto nollutsläpp 2040 och Hapag-Lloyd 2045.

Sjöfartsinnovationer

Maersk, grundat i Danmark 1904, har utvecklats till en global ledare inom transport och logistik. Genom åren har Maersk utvidgat sin verksamhet till att omfatta inte bara containerfartyg utan också oljeplattformar och andra relaterade tjänster. Maersk är känt för sin innovation inom sjöfarten och har varit pionjärer inom användningen av miljövänligare bränslen och effektivare fartygsdesigner.

Hapag-Lloyd, med en historia som går tillbaka till 1847 i Tyskland, är också en tungviktare inom global sjöfart, och erbjuder ett brett utbud av tjänster som omfattar containertransport, specialfrakt och logistiklösningar. Hapag-Lloyds engagemang för hållbarhet återspeglas i dess investeringar i miljövänlig teknik och strävan att minska sitt ekologiska fotavtryck.

Två giganter

Det här samarbetet mellan två av sjöfartens giganter, kända för sitt engagemang för innovation och hållbarhet, pekar på en ny era av samarbete som kan leda till mer effektiva och miljövänliga transportlösningar på de globala haven.

Medan de gamla allianserna fasas ut, förbereder Maersk och Hapag-Lloyd sig för att leda vägen med Gemini Cooperation, vilket utlovar förbättrad tillförlitlighet, effektivitet och minskade koldioxidutsläpp för sjöfartsindustrin.

Källa: Mining News