Starlink revolutionerar internetuppkopplingen på Litauens tåg

Som ett komplement till detta, siktar LTG Link på att uppgradera resten av sin flotta med förbättrad 5G-uppkoppling. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Lithuanian Railways

Det litauiska persontransportföretaget LTG Link tar ett stort steg framåt i att förbättra uppkopplingen för sina tågresenärer genom att introducera Starlink-satellitinternet i sina tåg. Redan nu är tre tåg utrustade med denna avancerade internetuppkoppling, och ytterligare fyra tåg planeras att få samma uppdatering under hösten.

De tåg som får tillgång till satellitinternet kommer att trafikera de populära sträckorna Vilnius - Rīga och Vilnius-Klaipėda, sträckor där den traditionella internetuppkopplingen ofta visar sig vara svagare.

Erbjuder en stabil och snabb internetanslutning

För närvarande lider tåg som passerar genom skogsbeklädda och avlägsna områden i Litauen av intermittenta internetuppkopplingar, vilket motiverat en sökning efter innovativa lösningar för att ytterligare förbättra uppkopplingens kvalitet. Med satellitinternet kommer tåg på de mest trafikerade rutorna att kunna erbjuda en stabil och snabb internetanslutning, medan en plan finns för att utrusta övriga tåg med 5G-teknik innan årets slut.

- Vi strävar efter att göra varje resa så angenäm och bekväm som möjligt för våra passagerare. Upplevelsen förlorar sitt värde utan en tillförlitlig internetanslutning som möjliggör för passagerare att arbeta ostört, se på en film eller lyssna på sin favoritmusik. Det är därför vi har sökt och funnit lösningar som säkerställer en stabil och snabb internetuppkoppling ombord på tågen, säger Kristina Meide, chef för LTG Link.

Aktiveras automatiskt

Satellitinternet kommer att aktiveras automatiskt i områden där den reguljära internetuppkopplingen är svag, vilket möjliggör en effektiv samanvändning av både satellit- och mobilteknik. Uppkopplingens kvalitet ombord på tågen kommer att variera beroende på antalet passagerare som använder internet, tågets geografiska position, samt placeringen av operatörens sändarmaster längs med spåret.

Den trådlösa internetanslutningen ombord är viktig inte bara för passagerarnas personliga användning utan även för att förenkla kortbetalningar för tjänster ombord.

Källa: LOK-report