ABB-undersökning: Fordonsindustrins försörjningskedja måste automatiseras

Automation och robotik är avgörande för industrins framtid Foto: ABB

ABB:s globala Automotive Manufacturing Outlook Survey visar att automation och robotik är nyckelfaktorer för fordonsindustrins framtid.

Undersökningen, utförd av Automotive Manufacturing Solutions (AMS) på uppdrag av ABB Robotics, visar att även om majoriteten (97 procent) tror att automation och robotik kommer att omvandla industrin de kommande fem åren, är det fortfarande många företag inom försörjningskedjan som inte utnyttjar dessa fördelar.

Enligt undersökningen leder nya OEM- och startup-företag vägen när det gäller investeringar i automation, medan äldre OEM-företag och Tier 2-leverantörer halkar efter. Endast en liten del anser att Tier 3-leverantörer gör tillräckliga investeringar.

Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line, påpekar att automation inte längre är begränsat till stora tillverkare, tack vare företagets breda utbud av lösningar, inklusive kollaborativa robotar och autonoma mobila robotar som drivs av avancerad programvara. Ett exempel är hur ABB:s cobot YuMi® hjälpte ett japanskt företag att minska monteringstiden och öka produktiviteten med 20 procent.

Daniel Harrison, Automotive Analyst på Automotive Manufacturing Solutions (AMS), säger:

”Även om både nya och redan etablerade tillverkare gör stora investeringar agerar inte den centrala försörjningskedjan uppströms lika snabbt. Detta kan visa sig problematiskt både vad gäller kostnader och hur snabbt nya och allt mer komplexa komponenter för elfordon och uppkopplade fordon levereras till fabriken. Prisvärda och praktiska lösningar för automation och robotik behöver vara tillgängliga för hela industrin.”

Undersökningen samlade åsikter från nästan 400 branschexperter inom fordonsindustrin.