Nytt liv för gamla tåg – norska Sörlandsbanan får uppdaterade vagnar

Tågset 73-08 i Go-Aheads färger för Sørlandsbanen. Foto: Wikipedia Common, kredit: Kolbkorr

Norske tog har tillsammans med Go-Ahead och Mantena avslöjat en moderniserad version av typ 73-tågen för Sörlandsbanan, som syftar till att förbättra servicen för resenärerna.

Projektet presenterades inför transportministeriets statssekreterare och lokala politiker, och markerar starten på ett initiativ för att göra de 25 år gamla tågen mer punktliga och moderna.

Utbyte av gamla komponenter

Øystein Risan, VD för Norske tog, betonar samarbetets mål att förbättra tågens tillförlitlighet och uppdatera dem för en modern kundupplevelse. Genom en rad förbättringar, inklusive tätning mot kondens och utbyte av vitala komponenter, strävar man efter att öka driftsstabiliteten utan att det kostar för mycket. Dessa åtgärder presenterades vid Mantenas verkstad, där bland andra Cecilie Knibe Kroglund, statssekreterare i transportministeriet, deltog.

Erlend Nyheim, driftschef på Go-Ahead, framhöll den kostnadseffektiva användningen av offentliga medel och den viktiga roll som samarbete med lokala politiker spelar för att förstå kundernas behov.

Köper in även nya tåg

Denna första uppdaterade vagn är början på en serie om totalt åtta, med planer på ytterligare förbättringar fram till 2024.

För att bemöta utmaningen med åldrande tågflottor, har Norske tog också inlett projekt för att köpa in nya tåg. Även om nya fjärrtåg för Sörlandsbanan är på väg, kommer dessa åtgärder att säkerställa att de nuvarande tågen kan fortsätta att trafikera banan på ett pålitligt sätt tills de nya tågen är i drift.

Källa: LOK-Report