SAS ansöker om företagsrekonstruktion i Sverige

Airbus A320neo från SAS landar på Visby flygplats. Foto: Bene Riobó/Wikimedia Commons

SAS AB har ansökt om företagsrekonstruktion i Sverige. Öppnandet av rekonstruktionsförfarandet är beroende av godkännande från Stockholms tingsrätt. Denna ansökan gäller endast moderbolaget SAS AB och inte dess dotterbolag eller hela flygbolaget.

SAS meddelar att bolagets verksamhet och planerade flygavgångar inte kommer att påverkas av rekonstruktionsprocessen, och företaget kommer att fortsätta att erbjuda sina tjänster till kunderna som vanligt under denna period.

Den 19 mars 2024 godkände den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt den rekonstruktionsplan som lagts fram i SAS chapter 11-förfarande (”Chapter 11-planen”). Avsikten att ansöka om företagsrekonstruktion i Sverige behandlades specifikt i Chapter 11-planen och ett framgångsrikt genomförande av det svenska rekonstruktionsförfarandet är ett villkor för att Chapter 11-planen ska träda ikraft. Chapter 11-planens ikraftträdande är även villkorat av olika myndighetsgodkännanden och vissa andra sedvanliga villkor. SAS förväntar sig för närvarande att slutföra rekonstruktionsförfarandena omkring halvårsskiftet 2024.