MoveByBike bryter samarbetet med Foodora

MoveByBike har beslutat sig för att helt dra sig ur samarbetet med Foodora. Foto: Wikimedia Commons

MoveByBike avslutar samarbetet med Foodora på grund av ekonomisk olönsamhet och bristande arbetsförhållanden. Efter att ha övertagit leveransverksamheten från det konkursdrabbade dotterbolaget Bzzt Stockholm AB, har företaget nu valt att dra sig tillbaka från samarbetet med Foodora.

MoveByBikes omsättning för Foodora ligger på cirka 0,5 miljoner kronor per månad. Genom att avsluta affären förväntas det operativa resultatet förbättras med 0,2 miljoner kronor per månad.

Beslutet grundar sig främst på den dåliga lönsamheten och bristen på nödvändig utrustning och planering för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för förarna. En granskning av tillgängliga arbetskläder visar på brister i både kvalitet och anpassning efter väderförhållanden.

Foodora ansvarar för planeringen vilket kan ge förarna arbetspass kortare än tre timmar, det i sin tur skapar otrygghet för föraren, och MoveByBike får sämre kontroll om både arbetsmiljö och lönsamhet i affären. Bolaget har en policy om schemaläggning på 14-dagarsbasis, och fast lön som betalas ut till den anställde, vilket blir ohållbart i samarbetet med budföretaget.

”Det är vårt ansvar att förarna har alla verktyg som krävs för ett tryggt arbetspass. Vi ser betydande brister i Foodoras rutiner där våra förare riskerar sin arbetsmiljö. Vägen mot lönsamhet är riktningen på vår karta och detta partnerskapet styr åt motsatt håll, varför vi har beslutat att avsluta samarbetet”, förklarar Lisette Hallström, VD MoveByBike.