Scandinavian Cosmetics satsar på att automatisera sitt 3PL-lager

Foto: Element Logic

För att effektivisera och göra sitt lager mer skalbart satsade Scandinavian Cosmetics på en automationslösning en AutoStore från Element Logic. Det Malmöbaserade företaget är ett av de ledande företagen inom försäljning, marknadsföring och distribution av skönhetsprodukter i Sverige, Norge, Danmark och Finlandbland annat märket Isadora.

Isadora hade tidigare en lagerfastighet 10 minuter från Scandinavian Cosmetics relativt nybyggda lager, men flyttade våren 2023 istället in till företagets logistikfastighet S3Supply och lät dem sköta hela driften. När de tog steget mot att satsa på 3PL verksamhet i sitt logistikcenter insåg man samtidigt behovet av en mer effektiv och skalbar lösning, som kan möta marknadens behov och hantera stora ordrar. Därför ansåg man det naturligt att välja en modern automationslösning. Valet föll på robotsystemet AutoStore från Element Logic som ökar såväl lagringskapaciteten som plockkapaciteten. Inför Isadoras inflyttning genomfördes etapp 1, där man fyllde robotsystemet-griden med 4 800 lådor. Etapp 2 där man adderar 2 portar och 10 robotar för att växla upp kapaciteten. Därefter skalas anläggningen upp i etapp 3, i januari, genom en ren gridextension, med plats för ytterligare 10 000 lådor.

– Element Logics automationslösning gör oss flexibla genom att vi snabbt kan skala upp och möta våra kunders behov samtidigt som vi utvecklar Scandinavian Cosmetics. Ett tätt samarbete och en bra dialog med Element Logic skapar en förståelse för vår verksamhet och vårt nutida samt framtida behov, säger Niklas Lindblad, Logistic manager/Logistikchef på Scandinavian Cosmetics.

– Scandinavian Cosmetics gör en intressant satsning på 3PL och vi på Element Logic bistår med effektiv och skalbar automation som kommer att höja kapaciteten sett till både plock och lagring, säger Bengt Nilsson, Account Manager på Element Logic Sweden. Element Logics installation i siffror: Etapp 1. AutoStore-grid med 4 800 lådor. Etapp 2. 2 portar och 10 robotar.

Etapp 3. Gridextension med plats för 10 000 nya lådor.