Snart blir det enklare att ladda elbilen

Fredrik Sandberg/TT: Sverige har runt 35|000 laddpunkter för elbilar, enligt Energimyndigheten. Arkivbild.

Det kan vara ganska komplext att åka runt med ett elfordon i landet. Nu blir det enklare att komma i gång, säger Anders Nilsson, senior affärsutvecklare på statliga forskningsinstitutet Rise, vars uppdrag omfattar provning av laddstationer.

Alla nyinstallerade publika laddstationer ska från och med den 13 april ha betalkort som alternativ, utan krav på registrering, app eller förskottsbetalning. Det är en del av EU-förordningen om infrastruktur för alternativa bränslen som antogs i juli i fjol.

Från och med den 1 januari 2027 skärps kravet till att gälla alla befintliga laddstationer – oavsett när de installerades.

Utvecklingen har gått väldigt snabbt. Regelverk för användarvänlighet och konsumentskydd har inte riktigt hängt med. Det här är ett steg mot ökad användarvänlighet, säger Anders Nilsson.

Mer finns att göra, enligt honom. Alla bensin- och dieselpumpar ska enligt lag kontrolleras vartannat år, men liknande reglering saknas för laddpunkter.

Vi hoppas att det kan vara på väg inom kort. Det handlar om att man ska veta att man får det man betalar för. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera att det inte finns slitage på kablar och kontakter, vilket kan innebära en säkerhetsrisk.