Kartläggning över Sveriges 100 e-handelsraketer 2023

Det senaste året har varit tufft för landets e-handlare. Foto: alex haney/unsplash

Det senaste året har utgjort en prövning för svenska e-handlare. Med en stigande inflation, räntehöjningar och ökad konkurrens har bibehållen tillväxt varit en utmaning. Trots detta har vissa företag lyckats växa betydligt. I den senaste granskningen från Svea Bank presenteras de mest framgångsrika e-handelsföretagen från föregående år.

Banken har för sjunde året i rad undersökt och sammanställt listan över Sveriges 100 mest framgångsrika e-handelsföretag. De företag som placerar sig högst på listan är de som har upplevt den mest betydande procentuella ökningen i omsättning under det senaste mätbara året. Listan har sammanställts med hjälp av statistik från UC. För 2023 toppar Go North, baserat i Göteborg, Sveriges e-handelsranking. Denna e-handelsgrupp, som förvärvar företag med Amazon som huvudsaklig försäljningskanal, har upplevt en imponerande tillväxt på 6 423 procent under året.

På andra plats på årets lista återfinns OneLife AB, som driver e-handelsplattformarna Supsport och Supworld för försäljning av SUP paddelbräden. Deras tillväxt har ökat med hela 1 237 procent det senaste året. På tredje plats finns Solokraft AB, som driver e-handeln SolarQuip som specialiserar sig på försäljning av solelkomponenter, med en tillväxt på 595 procent. Bland alla företag på listan hade second hand-varumärket Sellpy den högsta omsättningen under det senaste året och placerar sig på plats 83.

Stockholm i topp
Likt tidigare år sticker Stockholmsföretagen ut på listan och 40 procent av företagen är baserade i länet. Västra Götaland står för 19 procent och Skåne Län för 12 procent. Något som blir tydligt är att e-handelsraketerna finns utspridda över hela landet. På årets topplista finns e-handlare från 51 olika kommuner.