MSC Cruises beställer två nya kryssningsfartyg

MSC Cruises har nu placerat en beställning på två LNG-drivna fartyg från den franska skeppsbyggaren Chantiers de l’Atlantique. Dessa fartyg kommer att integrera flera banbrytande tekniker för att optimera energieffektiviteten, inklusive omfattande användning av värmeåtervinning. Förväntad sjösättning är planerad till 2026 och 2027.

Dessa nya fartyg representerar en evolution av MSC World Europa och MSC World America, som redan rankas som världens mest energieffektiva kryssningsfartyg, överträffande de strikta energieffektivitetskraven enligt International Maritime Organizations (IMO) index (EEDI). De nya fartygen kommer att införa flera nyskapande metoder för att ytterligare förbättra energieffektiviteten, inklusive avancerad värmeåtervinning och andra teknologiska framsteg för att minska koldioxidavtrycket. Dessutom kommer fartygen att vara designade för att hantera flera alternativa bränslen såsom bio- och syntetisk metan samt miljövänlig metanol, vilket ytterligare stärker deras miljövänliga profil.

Fartygen som i nuläget benämns World Class 3 och World Class 4 kommer att ha landströmsanslutningar för att minska koldioxidutsläppen i hamnar, de mest avancerade avloppsvattenreningssystemen designade i linje med IMO, framstående avfallshantering samt energieffektiv utrustning ombord för att optimera motoranvändningen och energianvändningen för att ytterligare minska utsläppen.

bild
MSC Cruises har beställt två LNG-drivna fartyg från den franska skeppsbyggaren Chantiers de l’Atlantique. Foto: MSC