Robotsystemet gav 4-5 gånger effektivare plockeffektivitet

Den första installationen innehåller 13 500 lådor, men man har redan gjort plats för att kunna skala upp till 15 000 lådor. Bild: Element Logic

Nyligen flyttade Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta kunna serva kunderna effektivt och ge en ännu högre servicegrad valde man att satsa på en platseffektiv automationslösning AutoStore från Element Logic.

Företagets hälsokostprodukter har haft en jämn tillväxtkurva de senaste åren, i såväl e-handel som i de fysiska butikerna. När företaget bestämde sig för att framtidssäkra och effektivisera sin logistik i en ny anläggning i Tumba, valde man att göra det med hjälp av robotsystemet AutoStore från Element Logic.

Den första installationen innehåller 13 500 lådor, men man har redan gjort plats för att kunna skala upp till 15 000 lådor. Dessa kommer att hanteras i robotsystemet-griden av 26 robotar, vilket betyder ganska många robotar på liten yta. Det innebär en platseffektiv lösning som ger en effektivitet på 700 binpresentationer i timmen. Därmed blir Hälsokrafts lagerplock 4-5 gånger effektivare än tidigare. I installationen ingår även 6 portar, med plats för 2 ytterligare, i silokonstruktion, för att enkelt kunna skalas upp med takeaway bana.

– Företagets ökning i plockeffektiviteten kommer att möjliggöra ännu bättre kundservice samtidigt som förutsättningarna för lönsamhet stärks kraftigt, säger Jörgen Andersson, Sales Director på Element Logic Sverige.

– Automationslösningen har på kort sikt inneburit en högre och mer effektiv produktion för såväl in- som utflödet av varor. Dessutom har vi fått en ökad servicegrad och en högre plockhastighet. Den skalbara lösningen ger oss nu möjlighet att fortsätta vår tillväxtresa, samtidigt som vi stärker kundupplevelsen. Utöver den ökade kundnöjdheten ser vi också att våra medarbetare trivs mer, eftersom robotsystemet är en smidig och driftsäker logistiklösning, säger Rani Malk, vd på Hälsokraft.

Installationen i siffror:

  • 13 500 lådor, kan skalas upp till 15 000
  • 26 robotar 6 portar, kan skalas upp till 8
  • 700 binpresentationer i timmen, innebär 4-5 gånger effektivare plock