Fem saker de närmaste fem åren som kommer att karaktärisera LogTech

Mer än 1 200 robotar hanterar för närvarande 1 200 000 backar i det 88 000 kvadratmeter stora lagret. Foto: Boozt

Boozt, Sveriges största e-handel, tillkännagav nyligen att Tobias Sjölin blir ny CTO för logistik och deras Fulfilment Centre, vilket är företagets helautomatiska och miljöoptimerade lager. Lagret finns i Ängelholm och där hanteras paketering och returer med hjälp av världens största AutoStore-installation.

Tobias Sjölin har en bakgrund inom logistik och teknikutveckling och har arbetat på företaget sedan 2010. Då arbetade han med deras Backend system, men han har också varit en stor del i utvecklingen av deras egna robothanteringssystem. Företagets specialbyggda lager har världens största AutoStore-system och ett egenutvecklat robotstyrningssystem. Tobias summerar här sina reflektioner vad gäller viktiga trender och utvecklingsområden som han ser kommer vara viktiga i framtiden och som kommer att forma utvecklingen av LogTech:

1. Automation och robotteknik: Automatisering och robotisering kommer att öka inom lagerhållning, sortering och sista milen-leveranser. Teknik som autonoma fordon, drönare och robotiserad processautomation (RPA) kommer att effektivisera verksamheten, minska kostnaderna och förbättra effektiviteten.

2. Dataanalys och AI: Logistikföretag kommer i allt högre grad att utnyttja dataanalys och AI för att optimera hanteringen av leveranskedjan. Prediktiv analys, efterfrågeprognoser och ruttoptimering som drivs av AI kommer att förbättra det operativa beslutsfattandet och möjliggöra proaktiv riskhantering.

3. Blockchain Technology: Blockkedjor har potential att revolutionera logistiken genom att tillhandahålla säkra och transparenta transaktionsregister. Tekniken kan effektivisera processer, förbättra spårbarheten och öka förtroendet för leveranskedjorna, samt minska riskerna för bedrägerier och förfalskningar.

4. Hållbarhet och grön logistik: Med anledning av den ökade oron för klimatet kommer logistikföretagen att fokusera på att införa mer miljövänliga metoder. Detta inkluderar optimering av transportvägar, minskade utsläpp och utforskande av alternativa energikällor.

5. Förbättrad kundupplevelse: Tekniken kommer att möjliggöra personlig spårning av försändelser i realtid, förbättrad synlighet och effektiva sista milen-leveranser. Kunderna kommer att få mer kontroll och ökad transparens genom hela logistikprocessen, vilket leder till en bättre helhetsupplevelse.