Kraftig efterfrågan lyfter flygindustrin

Michel Euler/AP/TT: En Airbus av modell A321 som visades upp i samband med veckans flygshow i Paris.

Vd:n intervjuas av Wall Street Journal i samband med flygshowen i Paris. Precis som konkurrenten Boeing har man nu fulla orderböcker, efter att bland annat indiska flygbolaget Indigo nyligen lagt en rekordorder på 500 Airbus-flygplan. Konkurrenten Air India har i sin tur beställt totalt 470 plan från Boeing ihop med Airbus.

Det sker en ekonomisk avmattning men flygbolagen ser ingen sådan när det gäller bokningar. Efterfrågan är fortsatt stor samtidigt som biljettpriserna är höga, säger Faury till tidningen.

Båda två bolagen brottas samtidigt med utmaningar som brist på allt från motorer till medarbetare som kan arbeta i produktionen.

Detta betyder till exempel att leverans av den order som Indigo har lagt kan ske tidigast 2030.

Hittills i år har enligt Wall Street Journal lagts beställningar på totalt drygt 1 400 flygplan från Airbus och Boeing tillsammans. Det är redan nu fler än under hela 2019 innan pandemin bröt ut. Medan de båda flygplansjättarna tidigare haft ungefär hälften var av den totala flygplansmarknaden finns nu ett visst övertag för Airbus med en marknadsandel på 62 procent.