Ikarus presenterar ny logotyp och ny elbuss med två typer av batterier

Den kommande bussen bär beteckningen Ikarus 120e, åtminstone tills vidare. Foto: Ikarus

Ungerska Ikarus var en relativt välkänd syn på nordiska vägar för ganska många år sedan. Efter några turbulenta år gör företaget, som etablerades redan 1895, nu goda framsteg igen och erbjuder både en ny logotyp och en ny elbuss.

Logotypen har fått en mer framtidsinriktad design och syns på bilden överst i denna artikel. Den nya elbussen kommer att lanseras på Busworld-mässan i Bryssel i oktober i år, enligt hemsidan Omnibus.news.

Fram och bak kommer att vara kraftigt uppdaterade jämfört med det nuvarande Ikarus-programmet.

Två olika batterier

Detsamma gäller förarstolen och interiören. Vidare kommer det att vara möjligt att välja två olika batterityper. Standard kommer att vara litium-järn-fosfat (LFP - Lithium Iron Phosphate) från CATL, men där det behövs mer kapacitet gäller litium-nickel-mangan-kobolt (NMC - Lithium-Nickel-Manganese-Cobolt).

Ikarus har producerat elbussar sedan 2017. Feedback från användarna har visat att det nuvarande programmet har god hållbarhet och goda egenskaper, inte minst under vinterförhållanden. Detta är naturligtvis funktioner som kommer att fortsätta i Ikarus 120e. Bussen kommer att produceras av Electrobus Europe Zrt som är ett Joint Venture från 2019 mellan Ikarus och kinesiska CRRC.

Lång historia

Ikarus Global Zrt. Som företaget heter idag, har en lång historia. Företaget grundades redan 1895 av Imre Uhry i Budapest. Detta var nästan en smedja som specialiserade sig på att reparera hästvagnar och hästskor! Det gick ganska bra och det dröjde inte många år innan företaget började tillverka sina egna vagnar. Under första världskriget fokuserade företaget på tillverkning och reparation av lastbilshytter. Karossproduktionen växte efter kriget till att även omfatta bussar och personbilar.

Under andra världskriget tillverkade företaget även flygplan. Efter kriget hamnade Ungern bakom järnridån och 1948 förstatligades företaget, liksom de flesta andra privata företag i landet. Familjen Uhri (de hade ersatt den sista bokstaven i släktnamnet, y, med i) lämnade Ungern. Året därpå slog den kommunistiska regeringen samman företaget med flygplansfabriken Repülőgépgyár Rt. och maskin- och metallfabriken Ikarus Gép-és Fémáru Rt. vilket resulterade i kaross- och fordonsfabriken Ikarus Karosszéria-és Járműgyár Det är här Ikarus-namnet dyker upp och från 1951 får även fordonen detta namn.

Ett av världens största

Före andra världskriget var bussproduktionen liten och först 1952 levererades buss nr 1000. Men ett antal år efter kriget fanns ett enormt behov av nya bussar. Men det var särskilt mellan 1960 och 1980 som företaget hade en betydande bussproduktion och var ett av världens största inom sitt område. Många nya och avancerade modeller kom under denna period. Företaget levererade bussar över stora delar av världen, bland annat till Norge.

Många kunder försvann

Med kommunismens fall 1985 var det svåra tider för Ikarus. Många kunder försvann över en natt, inte minst från Ryssland, som praktiskt taget var i konkurs. "Gamla" Ikarus höll dock huvudet ovanför vattnet fram till oktober 2003.

Den siste ordföranden i "gamla" Ikarus, Gábor Széles, köpte upp resterna av företaget och Ikarus-namnet. Sedan dess har det blivit så många olika företagsbildningar att vi inte kommer att tråka ut läsarna med det. Dagens företag, Ikarus Global Zrt., grundades av Széles 2017.

Källa: Ikarus