Däcktillverkaren Nokian Renkaat avbröt verksamheten i Ryssland

För att täcka upp för produktionsbortfallet har bolaget höjt kapaciteten i sina fabriker i finländska Nokia och amerikanska Dayton. I höstas meddelade bolaget också om en investering i en ny fabrik i Oradea i Rumänien. Foto: Nokian Renkaat

Bland de stora finländska bolagen hörde Nokian Tyres eller Nokian Renkaat till dem som haft tätaste band till Ryssland. Nu har de klippts. Tidigare tillverkades hela 80 procent av Nokian Renkaats däck i Ryssland.

Försäljningen av Nokian Renkaats verksamhet i Ryssland har slutförts, meddelade bolaget nyligen.

Däcktillverkaren har haft en omfattande verksamhet i landet. I fabriken i närheten av Sankt Petersburg tillverkades ännu i fjol hela åttio procent av bolagets däck. Ryska kunder stod då för 20 procent av omsättningen.

Rysk köpare

Det är ryska PJSC Tatneft, ett av landets största oljebolag, som köper verksamheten. Försäljningen innebär att Nokian Renkaat tar en smäll i hundramiljonersklassen. Köpesumman uppgår till 285 miljoner euro, vilket kan jämföras med att den värderades till 400 miljoner innan Ryssland invaderade Ukraina.

För att täcka upp för produktionsbortfallet har bolaget höjt kapaciteten i sina fabriker i finländska Nokia och amerikanska Dayton. I höstas meddelade bolaget också om en investering i en ny fabrik i Oradea i Rumänien.

Lägre produktionskapacitet

Fabriken väntas kosta 650 miljoner euro att bygga, och ska stå klar i början av 2025. Den ska ha en produktionskapacitet på 6 miljoner däck om året, vilket kan jämföras med den ryska fabrikens kapacitet på 17 miljoner däck.

Verksam mest i Norden

Nokian Tyres eller Nokian Renkaat, är en finländsk däcktillverkare, med bas i staden Nokia.

Enligt bolagets aktieägarförteckning är de största aktieägarna finska investment- och försäkringsbolag men ägandet är spritt då de trettio största ägarna äger mindre än 22 procent av aktierna. Däckkedjan Vianor ingår i Nokian.

Nokians kärnmarknad är de nordiska länderna Sverige, Finland och Norge. Produkterna är huvudsakligen avsedda för nordiska väderförhållanden, med snö, mycket regn och en grövre typ av asfalt.

Källa: Nokian Renkaat